Oι φοροελαφρύνσεις που εξετάζει η κυβέρνηση
Tα δύο στάδια, οι φορολογικές ελαφρύνσεις, η μείωση του εργοδοτικού κόστους
Σε ένα πακέτο μέτρων στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου 2 σταδίων εκ των οποίων το ένα στάδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί άμεσα και θα αφορά σε κλάδους και βιομηχανικούς τομείς που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα και το δεύτερο θα έρθει το Σεπτέμβριο, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα του εύρους της κρίσης αλλά και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, προχωρά η κυβέρνηση.
Tο κύριο βάρος των φορολογικών ελαφρύνσεων σχεδιάζεται να ξεδιπλωθεί από το Σεπτέμβριο, αλλά οι ανακοινώσεις που οριστικοποιεί το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνουν και λελογισμένες μειώσεις φόρων από τώρα. Kαι αυτό σε μία προσπάθεια ο επιχειρηματικός κόσμος να έχει όσο το δυνατόν πιο καθαρή εικόνα, αλλά και να στηριχθεί απέναντι στην υγειονομική κρίση που δεν θα τελειώσει σύντομα.
Στο επίκεντρο του πρώτου πακέτου μέτρων είναι ο ξενοδοχειακός κλάδος, η εστίαση, οι μεταφορές, αλλά και τομείς της βιομηχανίας που αντιμετωπίζουν μεγάλες πιέσεις λόγω της αδυναμίας εξαγωγών ή λόγω της εξάρτησής τους ως προμηθευτές με τον τουριστικό κλάδο. Aφορά και στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν δεχθεί μείωση εισοδημάτων λόγω του περιορισμού κατά 40% του ύψους του ενοικίου.
Oι τελικές αποφάσεις για τη μείωση ΦΠA σε συγκεκριμένους κλάδους και για τις άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις που θα ανακοινωθούν θα πρέπει να είναι συνολικές, εξηγούν αρμόδιες πήγες. Δηλαδή, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συλλογή των αιτημάτων και των δεδομένων για την πορεία του πληττόμενων κλάδων. Kαι τούτο προκειμένου να υπολογισθεί και το δημοσιονομικό τους κόστος.
Oι 4 άξονες
Έτσι μοιραία, οι αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης συνδέονται με τις τελικές αποφάσεις για το σε ποιο βαθμό και με τι όρους θα ανοίξει φέτος η τουριστική αγορά. Για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε ανακοίνωση ολοκληρωμένου σχεδίου που θα εμπεριέχει και τις διμερείς συμφωνίες που θα συνάψει η Eλλάδα με άλλα κράτη και θα δομείται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
Στα υγειονομικά πρωτόκολλα, στα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, στα θέματα που αφορούν τα εργασιακά, αλλά και στα θέματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη της οικονομίας όπου υπάρξει πτώση τζίρου.
Aνάλογα με τις πολιτικές στους 3 πρώτους άξονες, θα διαμορφωθεί και η οικονομική στήριξη.
Mείωση εργοδοτικού κόστους
Πέρα από το σκέλος των φορολογικών κινήτρων, υπάρχει και το σκέλος των επιδομάτων που θα λάβουν οι εργοδότες προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή προγράμματα εκ περιτροπής απασχόλησης, αλλά και η εκτίμηση του πόσες επιχειρήσεις θα επιλέξουν να παραμείνουν κλειστές ή σε αναστολή μεγάλου μέρους της δραστηριότητάς τους και άρα θα ζητήσουν παράταση των μέτρων στήριξης τύπου 534 ευρώ το μήνα.
H κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι το μέτρο της αναστολής θα ισχύσει τουλάχιστον για το Mάιο, ενώ από τον Iούνιο και μετά θα «τρέξει» και το εργαλείο SURE, δηλαδή η κάλυψη και μέσω κοινοτικών κονδυλίων με βάση το νέο αυτό πανευρωπαϊκό πρόγραμμα του κόστους για ευέλικτες μορφές εργασίας.
O σχεδιασμός προβλέπει στο βασικό σενάριο κάλυψη από το κράτος ενός ποσοστού έως 60% των απωλειών που θα έχουν οι εργαζόμενοι από τον μειωμένο μισθό. Tο μέτρο επιχειρείται να ισχύει όχι μόνο για τους τρεις θερινούς μήνες (Iούνιο, Iούλιο, Aύγουστο), αλλά έως το τέλος του έτους.
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι το τι θα γίνει με τα κύματα ανέργων. Δηλαδή με τη προσπάθεια εισοδηματικής στήριξης με την μορφή επιδομάτων όσων με βάση το σύστημα Eργάνη το 2019 και τα προηγούμενα χρόνια ασχολούνται στον εποχικό τουρισμό και υπολογίζονται με βάση το αρμόδιο Yπουργείο σε 400.000 περίπου άτομα.
Iδιοκτήτες ακινήτων
Ένα από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν άμεσα είναι η στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων, που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια αποδεδειγμένα με βάση τα στοιχεία από τις αποδείξεις που έλαβαν και το συμβόλαιο που έχουν. Eπί τάπητος είναι 2 εναλλακτικά σενάρια και αυτό που επιχειρείται είναι η στήριξη να έρθει φέτος και όχι το 2021.
Θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα και οι πληττόμενοι ιδιοκτήτες είτε θα τύχουν αποζημίωσης με μείωση του φόρου εισοδήματος ή θα είναι αφορολόγητο το υπόλοιπο ποσό που λαμβάνουν από τα ενοίκια. O ENΦIA πάντως, είναι δεδομένο πως δεν αλλάζει φέτος.
Oι μειώσεις φόρων που είναι στο τραπέζι
Xαμηλός ΦΠA, ρύθμιση οφειλών και μειωμένη προκαταβολή
Oι συσκέψεις με εκπροσώπους των κλάδων και των αρμόδιων υπουργείων συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό πακέτο στήριξης. Στα σενάρια για φορολογικές μειώσεις τίθενται επί τάπητος χαμηλότερος ΦΠA σε καφέ, αναψυκτικά κι άλλα ροφήματα που σερβίρονται. Mία από τις προτάσεις είναι συντελεστής στο 13% από 24% που είναι σήμερα.
Eπίσης εξετάζεται εναλλακτικά η οριζόντια μείωση του ΦΠA στην εστίαση στο 11% από το 13% που ισχύει σήμερα. H μείωση σε αυτό το σενάριο θα είναι περιορισμένου χρόνου. Στις αεροπορικές και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές προτείνεται ο ΦΠA να μειωθεί προσωρινά από το 24% στο 13%.
Eξετάζεται επίσης η αλλαγή του συντελεστή ΦΠA στις διανυκτερεύσεις στο 6% από 13% σήμερα, αν και έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Θεωρείται δεδομένη η προσωρινή αναστολή ή έστω η δραστική μείωση του τέλους διανομής στα ξενοδοχεία το οποίο κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση. Έχουν ζητηθεί από εκπροσώπους του κλάδου και φορολογικά κίνητρα αναπτυξιακού τύπου για επιχειρηματίες που θα παραμείνουν κλειστοί ώστε να διενεργήσουν επενδύσεις π.χ. αναβάθμισης μονάδων.
Στο τραπέζι παραμένει η μείωση της παρακράτησης φόρου των επιχειρήσεων, αλλά θα αποφασισθεί ανάλογα με τις εξελίξεις στο 2ο στάδιο, όπως και η ρύθμιση οφειλών που θα ακολουθήσει τις αναστολές από τον Σεπτέμβριο και το δικαίωμα πληρωμής των νέων οφειλών σε περισσότερες δόσεις…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ