Όροι και προϋποθέσεις
Με 1 δισ. ευρώ υπολογίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος πως θα έχει γεμίσει έως το τέλος του έτους ο… κουμπαράς του τρίτου κύκλου «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».
Επικρατέστερος μήνας μέσω του οποίου θα επωφεληθούν χιλιάδες νοικοκυριά είναι ο Σεπτέμβριος – με τους ιδιοκτήτες ήδη να αναμένουν τις επιμέρους ανακοινώσεις ώστε να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις.
Αυτή τη στιγμή τα συναρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος – Ανάπτυξης) κάνουν τις τελευταίες… ζυμώσεις προκειμένου το φθινόπωρο να βγει στον αέρα με σημαντικό προϋπολογισμό.
Το μεγάλο στοίχημα
«Εχουν ήδη δοθεί 600-650 εκατ. ευρώ για δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης. Υποθέτω ότι μπορούμε να φτάσουμε έως το 1 δισ. έως το τέλος της χρονιάς, κι αυτό θα αποτελεί σημαντική στήριξη για τα νοικοκυριά, για τον κατασκευαστικό κλάδο και για το περιβάλλον, διότι τα προγράμματα αυτά είναι φιλικά στο περιβάλλον. Στην περίοδο 2021-2027 τα κονδύλια θα πολλαπλασιαστούν και δεν θα προέρχονται μόνο από κοινοτικά προγράμματα, αλλά και από δύο άλλες πηγές: φιλικά προς τους καταναλωτές δάνεια και φορολογικά κίνητρα από το υπουργείο Οικονομικών.
Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι ξεκάθαρο ως προς αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης σε τηλεδιάσκεψη με την ΟΝΝΕΔ για την πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης.
Παλαιά κτίσματα
Οπως έχει ήδη γράψει ο Ελεύθερος Τύπος, το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται παράλληλα και τους τρόπους με τους οποίους θα επιδοτηθούν ενεργειακά κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν από το 1980 και υστερούν τόσο σε εξοικονόμηση όσο και σε ενεργειακή απόδοση. Στο πλαίσιο του να εναρμονιστεί η χώρα με τους στόχους της Ε.Ε., αναμένεται να υπάρξουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα περισσότερα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ», δεδομένου ότι έως το 2030 θα πρέπει κατά μέσο όρο να αναβαθμίζονται περί τα 60.000 κτίρια ετησίως.
Ετσι, αναμένεται να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα. Με τη σειρά τους, οι πολίτες θα επωφεληθούν από παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα αλλαγή σε κουφώματα, θερμομόνωση, καυστήρες κ.λπ. Η διαδικασία αυτή αφορά το 55% του κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας που έχει κατασκευαστεί πριν από τέσσερις δεκαετίες και τα οποία είναι πολύ χαμηλά στη λίστα ενεργειακής απόδοσης, ενώ σε πολλά εξ αυτών δεν έχει πραγματοποιηθεί σεισμικός έλεγχος.
Νέο πρόγραμμα
Σε δεύτερο χρόνο, και με σκοπό να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα, με την εκκίνηση της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, νέο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών.
Συγκεκριμένα, στο νέο πρόγραμμα εξετάζονται όλες οι δυνητικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε εξορθολογισμό του και σε κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων, θα αυξήσουν το πλήθος των υπαγωγών, θα βελτιώσουν τις διαδικασίες υποβολής αίτησης και θα επιταχύνουν την ολοκλήρωση των προτεινόμενων παρεμβάσεων, όπως αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού με συνδυασμό διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης.