Τους επτά άξονες προτεραιότητας του Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (2020-2021) για τις λιγνιτικές περιοχές, παρουσίασε, κατά τη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ο πρόεδρός της, Κωστής Μουσουρούλης.
Στη συνεδρίαση συμφωνήθηκαν επίσης οι πρώτες δράσεις που προτείνονται προς χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
Οι επτά άξονες προτεραιότητας του μεταβατικού προγράμματος
1.Προώθηση της απασχόλησης των ανέργων και των αυτοαπασχολούμενων και της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
2.Αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
3.Προετοιμασία της οικονομικής και παραγωγικής διαφοροποίησης, (συμπεριλαμβανομένου του πρωτογενή τομέα).
4.Ενίσχυση επιχειρηματικότητας και προσέλκυση επενδύσεων.
5.Αναδιάρθρωση της ενεργειακής ταυτότητας και εξορθολογισμός της αξιοποίησης και χρήσης των περιβαλλοντικών πόρων.
6.Προώθηση της αστικής αναζωογόνησης και της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
7.Επιστημονική και τεχνική στήριξη, ωρίμανση δράσεων.
Επίσης, αναφορικά με τα έργα φυσικού αερίου στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, τονίστηκε ότι η ηγεσία του ΔΕΣΦΑ δεσμεύθηκε για την παροχή φυσικού αερίου τόσο στη Μεγαλόπολη όσο και στη Δυτική Μακεδονία.
Ο κ. Μουσουρούλης δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι «στη συνεδρίαση μπήκαν οι πρώτες στέρεες βάσεις για μια νέα μεταλιγνιτική εποχή για τις περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, στις οποίες κανένας δεν πρόκειται να μείνει πίσω. Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης δεν είναι μόνο ένα φιλόδοξο όραμα, είναι επίσης ένα σχέδιο αισιόδοξο και ρεαλιστικό».