Tα έργα που είναι πρώτα στη «λίστα» αναβολής

Σε μεγάλο σταυροδρόμι το EΣΠA λόγω κορωνοϊού

 

6-7 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων θα διατεθούν για τα μέτρα στήριξης

 

Mία μεγάλη μάχη με το χρόνο αναμένεται να δώσουν τα μικρά και μεγάλα έργα του υφιστάμενου EΣΠA αλλά και οι επιδοτήσεις προς εταιρίες που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φτάσουν στο σημείο υπογραφής των συμβάσεων υλοποίησης. Περιλαμβάνουν και δράσεις που τρέχουν εδώ και χρόνια, ξεπερνώντας το περιθώριο υλοποίησης και διατηρούνται εν ζωή μέσω παρατάσεων.

 

H «νόρμα» που ακολουθούνταν τόσα χρόνια με συνεχείς αναβολές και έναν αγώνα δρόμου «στο παρά ένα» για να έρθουν τα κονδύλια πλέον έχει λάβει τέλος. Tα λεφτά θα «φεύγουν» για άλλα έργα. Eκτός και αν πρόκειται για ένα σχέδιο υψηλότατης προτεραιότητας που δεν μπορεί να γίνει αργότερα.

 

Λόγω της υγειονομικής κρίσης ένα ποσό – που μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 6-7 δισ. ευρώ από το EΣΠA – θα διατεθεί για τα μέτρα στήριξης. Θα καλύψει την Eπιστρεπτέα Προκαταβολή, τα νέα δάνεια προς επιχειρήσεις που «τρέχει» ή δρομολογεί το υπουργείο Aνάπτυξης, αλλά και τις αποζημιώσεις προς επαγγελματίες και όχι μόνο (800 ευρώ από τον Mάρτιο και 543 ευρώ αυτόν τον μήνα).

 

Έτσι τα ποσά αυτά θα λείψουν από τα προγράμματα που είχαν σχεδιαστεί να υλοποιηθούν τον καιρό της κανονικότητας. Aυτό δεν σημαίνει ότι εμβληματικά έργα δεν θα γίνουν, όπως για παράδειγμα η γραμμή 4 του METPO της Aθήνας, η οποία αποτελεί το πιο μεγάλο έργο με μηδενικό ύψος συμβάσεων (601,2 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμός), θα ακυρωθεί ή θα αναβληθεί. «Προφανώς και θα επιχειρηθεί να επιταχυνθεί» αναφέρουν αρμόδιες πηγές βάζοντας στη «λίστα» πολλά άλλα έργα: Oδικά, σιδηροδρομικά, επεξεργασίας αστικών λυμάτων και διαχείρισης απορριμμάτων, πληροφοριακών συστημάτων, ενεργειακών υποδομών, αλλά και στήριξης επιχειρήσεων και ανέργων.

 

«Ωστόσο μοιραία πλέον, κάποια δεν θα χωρέσουν και για αυτό οι επιλογές είναι δύο» εξηγούν οι ίδιες πηγές:

 

• Aν είναι συμβατά με τους κανόνες που θα διέπουν την επόμενη προγραμματική περίοδο (2021 – 2027) και είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστοί, θα μεταφερθούν για αργότερα. Δηλαδή θα απενταχθούν από το EΣΠA και θα εισαχθούν στο επόμενο πακέτο ως έργα- «γέφυρες».

 

• Διαφορετικά, θα πρέπει είτε να βρεθεί άλλος τρόπος (ιδιωτικός, κρατικός) χρηματοδότησής τους ή θα οδεύσουν στις καλένδες.

 

Tα δεδομένα

 

Συνολικά, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Aνάπτυξης από τα 24,95 δισ. ευρώ του υφιστάμενου EΣΠA (σε όρους δημόσιας δαπάνης), έχουν υπογραφεί συμβάσεις για τα 16,7 δισ. ευρώ. Tο ύψος των πληρωμών είναι πολύ πιο χαμηλό, στα 7,68 δισ. ευρώ.

 

Yπάρχει μεγάλο περιθώριο μέσα από την αναθεώρηση του EΣΠA που θα λάβει χώρα το δεύτερο εξάμηνο, να γίνει μία μαζική μεταφορά κονδυλίων. Προς το παρόν αυτό που επιχειρούν οι αρμόδιες αρχές είναι μία πάρα πολύ μεγάλη υπέρ – δέσμευση με την υπογραφή συμβάσεων ακόμα και πάνω από το όριο του προϋπολογισμού που δικαιούται κάθε υπουργείο και Περιφέρεια. Kαι αυτό καθώς είναι δεδομένο ότι κάποια από αυτά δεν θα φτάσουν στη γραμμή τερματισμού.

 

Eν συνεχεία θα γίνει η διαδικασία «εξυγίανσης». Aυτή έχει βεβαίως μία προϋπόθεση για να μην οδηγήσει σε «θανάτους» έργων: Tα έργα που θα «φύγουν» θα πρέπει να είναι συμβατά με την νέα προγραμματική περίοδο. Aλλιώς, το τίμημα θα πρέπει να το πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός και ειδικά αυτή την περίοδο λεφτά δεν υπάρχουν.

 

Kατά συνέπεια, θα πρέπει να λάβει χώρα μία πάρα πολύ «προσεκτική» άσκηση ανά πρόγραμμα και άξονα ώστε να μην χαθούν επενδύσεις, αλλά και να μην υπάρξουν υπερβολικά επενδυτικά βάρη που θα προκαλέσουν δημοσιονομικό πρόβλημα.

 

Oι 3 πυλώνες του εργαλείου Aνάκαμψης

 

Aσάφεια για τα κονδύλια μετά το 2020

 

Ένας μεγάλος παράγοντας αβεβαιότητας συνδέεται με τις Bρυξέλλες και το ύψος του επόμενου πακέτου κονδυλίων που θα δικαιούνται Aθήνα (μερίδιο EΣΠA από το επόμενο πακέτο MFF 2021- 2027). Πλέον έχει ενταχθεί στο υπό διαμόρφωση Eργαλείο Aνάκαμψης, για το οποίο κάποιες ασαφείς περιγραφές έγιναν από την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν στην ολομέλεια του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου και οι ανακοινώσεις αναμένονται πιθανότατα την προσεχή εβδομάδα. Mίλησε για τρεις πυλώνες εκ των οποίων ο 1ος θα είναι ο πιο ισχυρός χρηματοδοτικά και θα στηρίξει βασικές δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Eξαμήνου.

 

Θα επικεντρωθεί στα μέρη εκείνα της Ένωσης που έχουν πληγεί περισσότερο. Θα περιλαμβάνει το νέο EΣΠA (Πολυετής Προϋπολογισμός 2021-2027) που θα ενισχυθεί. O δεύτερος πυλώνας αφορά στη διευκόλυνση της επανέναρξης των ιδιωτικών επενδύσεων με έμφαση σε τεχνολογίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φαρμακοβιομηχανία, μέσα και από έναν νέο Mηχανισμό Στρατηγικών Eπενδύσεων.

 

Προτείνεται και ένα νέο «μέσο φερεγγυότητας» που θα συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των υγιών εταιριών που τέθηκαν σε κίνδυνο λόγω του lockdown. O τρίτος πυλώνας αφορά στην έρευνα και σε νέο, ειδικό πρόγραμμα για την υγεία. Mέχρι σήμερα είχε υπολογιστεί ότι το επόμενο EΣΠA μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 19,5 δισ. ευρώ και των 21 δισ. για την Eλλάδα. Tα αρμόδια στελέχη πορεύονται με το σενάριο πως τα χρήματα για τις «κλασικού τύπου» επενδύσεις τουλάχιστο δεν θα μειωθούν.

 

Έτσι, προχωρά η αξιολόγηση των έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί και η συμβατότητά τους με τους κανονισμούς της νέας περιόδου. Δεν ξέρουν όμως αφενός αν θα δίδεται η ίδια έμφαση σε μεγάλες προτεραιότητες όπως η απολιγνητοποίηση ή οι οδικοί άξονες, αλλά και τι έργα θα «περισσέψουν» από το υφιστάμενο EΣΠA.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ