Αισιόδοξος ότι θα προκύψει συμφωνία – Τι είπε για τη γαλλογερμανική πρόταση
Την ανάγκη μία κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση του κορωνοϊού τόνισε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.
Μάλιστα εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί του σχεδίου ανάκαμψης από τη κρίση του κορωνοϊού που πρότειναν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού. Η πρόταση (Μέρκελ – Μακρόν) υποβλήθηκε, φυσικά, με σκοπό να διευκολύνει την ευρεία έγκριση την οποία και θα υποστηρίξω, διότι εν τέλει όλοι θα επωφεληθούμε από αυτήν. Γι ‘αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία».
«Το αναπτυξιακό σχέδιο ανατρέχει σε ιδέες του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Φυσικά και το ψηφίσαμε στον κυβερνητικό συνασπισμό. Είναι γνωστό (βέβαια) ότι όχι μόνο ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είχε αυτήν την πρωτοβουλία, είναι μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD). Εκείνο που μάλλον απομένει είναι να ξεπεραστούν oι “εμμονικές δυνάμεις” σε τμήματα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU-CSU). Είμαι απολύτως βέβαιος (όμως) ότι και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση θα αναγνωρίσει στο τέλος πόσο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή συνοχή και η οικονομική ανάκαμψη, ειδικά για τη Γερμανία ως εξαγωγικό κράτος», υπογράμμισε ο Μάας.
«Τώρα είναι σημαντικό να επενδύσουμε στο μέλλον, με άλλα λόγια στην απαραίτητη οικολογική και ψηφιακή αναδιάρθρωση της κοινωνίας μας. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επεξεργαστούν συγκεκριμένα σχέδια για το πώς θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να αντιμετωπίσουν την κρίση και να καταστήσουν την οικονομία τους πιο ανθεκτική. Και θέλουμε επίσης να συνδέσουμε τα κεφάλαια (αυτά) με το κράτος δικαίου», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την Ευρώπη – και επομένως και για τη Γερμανία εάν υπάρξει αντιευρωπαϊκή πλειοψηφία σε ένα μεγάλο κράτος μέλος της ΕΕ όπως η Ιταλία, τότε τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα στην ΕΕ. Δεν μπορεί κανείς να απελευθερωθεί εύκολα από τις αντιγερμανικές προκαταλήψεις, (γι αυτό και) ο τόνος όσων λέμε έχει μεγάλη σημασία. Η Γερμανία θεωρείται συχνά, ειδικά στη νότια Ευρώπη, πανίσχυρη. Εάν ενισχύουμε αυτούς τους φόβους με τον δασκαλίστικο τρόπο μας, ρίχνουμε νερό στο μύλο των λαϊκιστών. Αυτήν την χάρη δεν πρέπει να τους την κάνουμε», τόνισε τέλος ο Μάας στην εφημερίδα Die Welt.