«Κρίσιμη» χαρακτήρισε «για τη χώρα την κατάσταση των μικρών και μεγάλων ξενοδοχείων» ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank.
Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης ο Φωκίων Καραβίας υποστήριξε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να στηρίξει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι συνιστά προτεραιότητα της τράπεζας να στηρίξει τις επιχειρήσεις.
Όπως είπε «το πρώτο 4μηνο του 2020 σημειώσαμε αύξηση ρεκόρ των δανειακών υπολοίπων, πάνω από 750 εκατ. ευρώ, κυρίως μεγάλες αλλά και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό θα έχει και συνέχεια».
Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει μια παγκόσμια πανδημία και το πλήγμα στον τουρισμό.
Ο κ. Καραβίας τόνισε ότι «είμαστε τράπεζα Τουρισμού και στα δύσκολα. Αλλά δεν φτάνει να το λέμε. Το δείχνουμε στην πράξη. Γι’ αυτό έχουμε επεξεργαστεί ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Πέρα από τα αυτονόητα.
O αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Κωνσταντίνος Βασιλείου ανακοίνωσε την διαμόρφωση μιας συνολικής πρότασης για τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις η οποία εστιάζει στον ξενοδοχειακό κλάδο που αποτελεί την καρδιά της συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας».
Έντονη η εποχικότητα του τουρισμού
Όπως είπε ο ίδιος «λόγω της έντονης εποχικότητας, ο τουρισμός είναι κατεξοχήν ο κλάδος που δεν έχει έσοδα για 6 μήνες το χρόνο. Ενδεικτικά τα έσοδα ανέρχονται στο Α’ τρίμηνο 5% στο Β΄20% στο Γ΄ 65% και στο Δ 10% των συνολικών εσόδων του έτους. Το 95% των εσόδων καταγράφονται στο διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου.
Η Eurobank διαθέτει μεγάλη γνώση και εξειδίκευση. Από το 2014 έχουμε δημιουργήσει εξειδικευμένη μονάδα για τη διαχείριση του ξενοδοχειακού κλάδου και πρόσφατα δύο άλλες τράπεζες ακολούθησαν το παράδειγμα. Σε συνεργασία με πελάτες και φορείς – θέλω να αναφέρω ειδικά τον ΣΕΤΕ – εκπονήσαμε stress scenarios για να εντοπίσουμε το μέγεθος του προβλήματος και να εξατομικεύσουμε λύσεις για κάθε ξενοδοχείο και κάθε πελάτη ξεχωριστά. Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης και εξαντλητικής άσκησης εκπονήσαμε ένα συνολικό σχέδιο και ενεργοποιούμε ένα πακέτο μέτρων που θα ξεπεράσει τα 750 εκ. ευρώ για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας».
Τι μέτρα παίρνει η τράπεζα
Συγκεκριμένα η Eurobank:
– «Παγώνει» τις δόσεις κεφαλαίου για φέτος και για ολόκληρη την επόμενη χρονιά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, για δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ήταν ενήμερα την 31η Δεκεμβρίου 2019. Το ύψος αναστολής δόσεων ανέρχεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.
– Χορηγεί άμεση ρευστότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε κεφάλαια κίνησης για τις συνολικές ανάγκες του 2020, αξιοποιώντας και τα μέτρα της Πολιτείας για στήριξη & ενίσχυση της ρευστότητας που ήδη εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν.
– Παρέχει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ήδη από φέτος, τα κεφάλαια κίνησης που απαιτούνται για την επανεκκίνηση και της επόμενης τουριστικής περιόδου του 2021. Υπολογίζεται ότι το συντονισμένο πακέτο ρευστότητας θα υπερβεί τα 250 εκ. ευρώ.
– Συνεχίζει απρόσκοπτα τη χρηματοδότηση των εγκεκριμένων επενδύσεων στον κλάδο των ξενοδοχείων, ύψους περίπου 300 εκ. ευρώ.
– Προσφέρει αποκλειστικά σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, προνομιακή τιμολόγηση στο πρόγραμμα πιστοποίησης “CoVid-Shield”, του πρώτου ολοκληρωμένου σχήματος πιστοποίησης για την κατάλληλη εφαρμογή μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού, σε συνεργασία με τον διακεκριμένου κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας Οργανισμό Πιστοποίησης ΤÜV AUSTRIA.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν όλες τις επιχειρήσεις με τον κ. Ιάκωβο Γιαννακλή, Γενικό Διευθυντή Retail Banking της Eurobank, να υπογραμμίζει τη συνεισφορά της τράπεζας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αναφέροντας ότι «Έχουμε συνεργασία με περισσότερες από 20.000 επιχειρήσεις, από τις οποίες 8.000 είναι ξενοδοχεία, 1.000 έχουμε χρηματοδοτήσει. Είναι για εμάς στρατηγικός πυλώνας και από την εμπειρία μας έχουμε δει ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από περισσότερη υποστήριξη».
Μικρότερο και διαχειρίσιμο το θέμα των «κόκκινων» δανείων
Ερωτώμενος για το εάν ανησυχεί για το θέμα των «κόκκινων» δανείων ο κ. Καραβίας απάντησε ότι η ανησυχία είναι ένδειξη ρεαλισμού, προσθέτωντας ωστόσο ότι «το πρόβλημα αυτή τη φορά θα είναι πολύ μικρότερο και διαχειρίσιμο. Το τραπεζικό σύστημα έχει καλύτερη τεχνογνωσία όσον αφορά τη διαχείριση κόκκινων δανείων.
Δεύτερον, βλέπουμε την Πολιτεία να παίρνει σειρά μέτρων στη σωστή κατεύθυνση για να αποτρέψει τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και μέτρα που αναμένουμε, τα οποία θα δράσουν αποτρεπτικά. Αναφέρομαι στην υποστήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με μία σειρά μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και που περιμένουμε να ανακοινωθούν και άλλα, τα οποία θα βοηθήσουν στην αποφυγή μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.
Τέλος, όσες επιχειρήσεις ήταν ενήμερες στις 31/12/19, πέρασαν τη δεκαετή κρίση και παραμένουν ζωντανές, ξέρουν να διαχειρίζονται κρίσεις και θα ξεπεράσουν και αυτή.