Το σχέδιο της κυβέρνησης
«Γενναία» μείωση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα, αποκαθιστώντας μια «αδικία» όπως την χαρακτήρισε και ο ίδιος.
Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος την προκαταβολή φόρου θα έχουν μια σημαντική μείωση κι αυτή αφορά όσους έχουν υποστεί μεγάλη μείωση των εσόδων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 30% – 50% δηλαδή από το 100% σήμερα η προκαταβολή φόρου θα περιοριστεί στο 70% ή ακόμα και στο 50%.
Το μέτρο προανήγγειλε στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας ότι «η προκαταβολή φόρου, επιτέλους, μειώνεται. Πράγματι, είναι άδικο να καλείται κανείς να προπληρώσει φόρους με βάση τα όποια κέρδη είχε τη μία χρονιά, όταν αυτά -ειδικά φέτος- θα είναι πολύ λιγότερα».
Το σχέδιο
– Το ποσοστό της μείωσης θα είναι οριζόντιο. Δηλαδή δεν θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσοστό μείωσης των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων.
– Από το 100% σήμερα σχεδιάζεται να περιορισθεί στο 70% ή στο 50%. Το ποσοστό μείωσης του τζίρου θα κρίνει και το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει με βάση τα στοιχεία πόσες επιχειρήσεις για παράδειγμα έχουν μείωση εσόδων άνω του 40% και μετά θα αποφασίσει εάν το κούρεμα θα είναι της τάξης του 30% ή 50%.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επεσήμανε ότι η μείωση της προκαταβολής φόρου δεν θα αγγίζει όλες τις επιχειρήσεις δηλαδή αλλά θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και έχουν μείωση τζίρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η προκαταβολή φόρου ανέρχεται ετησίως στο ποσό των περίπου 3 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που αποφασισθεί μείωση κατά 30% το δημόσιο θα χάσει περίπου 900 εκατ. ευρώ.
Όπως τονίζει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «θα ήταν παράλογο να ζητήσει κανείς από τις επιχειρήσεις να προκαταβάλουν φόρο με βάση την περσινή τους κερδοφορία, αφού ούτως ή άλλως την επόμενη χρονιά, όταν θα γίνει η εκκαθάριση της φετινής «μαύρης χρήσης» αυτά τα ποσά θα έπρεπε να τους επιστραφούν».
Τι ισχύει σήμερα
Πάντως και σήμερα οι επιχειρήσεις μπορούν να ζητήσουν τη μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρος. Όπως προκύπτει από τη νομοθεσία, στην περίπτωση που μειωθεί το εισόδημα σε ποσοστό άνω του 25%, μπορεί να ζητήσει με αίτησή της τη μείωση της προκαταβολής. Προκειμένου οι φορολογικές αρχές να εκτιμήσουν τη μείωση του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα λαμβάνουν ενδεικτικά υπόψη:
α) Το ποσό των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης στο τρέχον φορολογικό έτος, συγκρινόμενο με τα ακαθάριστα έσοδα της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου φορολογικού έτους.
β) Το ποσοστό των δαπανών και εξόδων διαχείρισης συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.
γ) Τις μεταβολές που τυχόν επήλθαν στους παράγοντες διαμόρφωσης του μεικτού κέρδους της επιχείρησης κατά το τρέχον φορολογικό έτος σε σχέση με το προηγούμενο.
δ) Κάθε άλλο στοιχείο από το οποίο πιθανολογείται μείωση του κέρδους του τρέχοντος φορολογικού έτους.