Η έκθεση του οίκου Moody’s
Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα ο οίκος Moody’s την ετήσια έκθεσή του όπου σημειώνει ότι μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έχει διακόψει τη βελτίωση των τάσεων στο πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, ωστόσο αυτό αναμένεται να αποτελέσει ένα παροδικό σοκ.
Σταθερό παραμένει το πιστωτικό προφίλ
«Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας (B1, σταθερό) περιορίζεται από το αυξημένο βάρος του δημόσιου χρέους της χώρας, που ήταν στο 177% του ΑΕΠ το περασμένο έτος και είναι μεταξύ των υψηλότερων μεταξύ των κρατών που αξιολογεί η Moody’s», αναφέρει ο οίκος.
Βελτιωμένα τα δημόσια οικονομικά της χώρας
«Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά για αρκετά χρόνια και η κυβέρνηση που εκλέχτηκε τον περασμένο Ιούλιο έχει κάνει μια ελπιδοφόρα αρχή με ένα πρόγραμμα πολιτικής που εστιάζει στις επενδύσεις», σχολιάζει η Kathrin Muehlbronner, αντιπρόεδρος της Moody’s και συντάκτης της έκθεσης.
«Ωστόσο, διαδοχικές κυβερνήσεις θα πρέπει να κρατήσουν συνετή δημοσιονομική στάση για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν προκειμένου να διασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Άλλες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως τα μέτρα για την ενίσχυση των θεσμών, θα πρέπει να διατηρηθούν και να ενισχυθούν».
Τα θετικά σημεία της Ελλάδας
Ο οίκος σημειώνει ότι στα δυνατά σημεία του προφίλ της χώρας είναι ο σχετικά πλούσιος πληθυσμός, ένα ήπιο προφίλ όσον αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους που παρέχει δημοσιονομική ευελιξία παρά το μεγάλο βάρος του χρέους και τέλος η σημαντική υποστήριξη από την Ευρωζώνη.
Αναφέρει ακόμα ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί στην Ευρωζώνη. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν σε βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και σε ισχυρότερες επενδύσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα ισχυρά δημόσια οικονομικά.
Παράλληλα προειδοποιεί ο οίκος
Αντίθετα, καθοδικές πιέσεις στην αξιολόγηση θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εάν η ελληνική κυβέρνηση άρχιζε να αποκλίνει από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της, αντιστρέφοντας τις συμφωνημένες και νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις, ή προέκυπταν ξανά εντάσεις με τους πιστωτές της για κάποιο άλλο λόγο, προειδοποιεί.