Μία νέα οικονομική δύναμη πυρός η οποία στο σύνολό της αγγίζει τα 1,9 τρισ. ευρώ, με την ονομασία «Next Generation EU», εκ των οποίων τα 750 δισ. ευρώ θα αποτελούν το Ταμείο Ανάκαμψης, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το μεσημέρι της Τετάρτης, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που αφήνει πίσω της η πανδημία του Covid-19.
Η ισχυρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -εφόσον εγκριθεί από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών κρατών μελών της Ένωσης, όπου αναμένεται να υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση με τους σκληροπυρηνικούς του Βορρά (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία), αφού αντιστέκονται σε πρόγραμμα το οποίο προβλέπει επιχορηγήσεις- θα αποτελέσει μέρος του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (MFF) για την περίοδο 2021 – 2027. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να υπάρξει τελική συμφωνία, θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής.
Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε η Φον Ντερ Λάιεν, με καθυστέρηση σχεδόν είκοσι ημερών, αφού αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 6 Μαΐου, θα προέλθουν από δανεισμό από τις Αγορές.
Ουσιαστικά η Κομισιόν υιοθετεί την γαλλογερμανική πρόταση για δημιουργία ενός Ταμείου ύψους 500 δισ. τα οποία θα διοχετευθούν με τη μορφή των επιχορηγήσεων, ενώ σε μία προσπάθεια να διατηρήσει τις ισορροπίες και να κατευνάσει την ορμή των τεσσάρων, προτείνει επιπλέον 250 δισ. ευρώ τα οποία θα δοθούν με τη μορφή δανείων.
Σημειώνεται ότι από το Ταμείο αυτό η χώρα μας θα έχει πρόσβαση, εφόσον το αιτηθεί, σε κεφάλαια ύψους 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,5 δις. θα αφορούν επιχορηγήσεις και 9,5 δισ. σε δανεισμό.
Υπενθυμίζεται ότι στην Σύνοδο Κορυφής της 23ης Απριλίου, κατά την οποία δεν είχε βγει λευκός καπνός και οι ηγέτες πέταξαν ουσιαστικά το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης, είχε συμφωνηθεί ότι το Ταμείο θα προέλθει από δανεισμό και αυξάνοντας παράλληλα το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού της ΕΕ από το τρέχον 1,2%, στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
«Το σχέδιο ανάκαμψης μετατρέπει την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σε μια ευκαιρία, όχι μόνο υποστηρίζοντας την ανάκαμψη αλλά και επενδύοντας στο μέλλον μας: η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η ψηφιοποίηση θα ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη, την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας και της υγείας του περιβάλλοντός μας. Αυτή είναι η στιγμή της Ευρώπης. Η προθυμία μας να δράσουμε πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι. Με την “Next Generation EU” παρέχουμε μια φιλόδοξη απάντηση» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.