Τις προτεραιότητες στο πλαίσιο της νέας θητείας του ως προέδρου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης του Συμβουλίου προέδρων της ΟΚΕ, ο πρόεδρος της Χρήστος Πολυζωγόπουλος.
Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων βρίσκεται η χάραξη ενός “οδικού χάρτη” για την ανάπτυξη της χώρας, όπου η συμμετοχή όλων των παραγωγικών δυνάμεων αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την υλοποίησή του. Οι αναπτυξιακές συμφωνίες που θα προέλθουν από μια διαδικασία ευρύτερης κοινωνικής συνεννόησης με συνέργιες, συμπράξεις και συναντίληψη όλων των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας, μπορούν να διασφαλίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΚΕ, συμφώνησαν ότι καμία παραγωγική ή πολιτική δύναμη από μόνη της δεν είναι σε θέση να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση, και μόνο μέσα από τη στενή και ισότιμη συνεργασία των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων μπορούμε να οδηγηθούμε σε αντιμετώπιση της κρίσης, ώστε να ανοίξουμε δρόμους σε βιώσιμη λύση για το μέλλον της χώρας.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε η μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία McKinsey & Company, η οποία επιχειρεί με μια συνολική προσέγγιση και πολύ καλά τεκμηριωμένες προτάσεις να διαμορφώσει μια αναπτυξιακή πρόταση για την επόμενη δεκαετία. Μετά την παρουσίαση υπήρξαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους κοινωνικούς εταίρους που συμμετείχαν στη συνάντηση.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της ΟΚΕ επεσήμανε ότι η μελέτη αυτή, μαζί με τις μελέτες των Ινστιτούτων των φορέων, θα αξιοποιηθούν για να δοθεί συνέχεια στην κεντρική πρόταση της Ο.Κ.Ε. για μια Εθνική Κοινωνική Αναπτυξιακή Συμφωνία, προκειμένου η υπόθεση της εξόδου της χώρας από την κρίση να είναι υπόθεση των παραγωγικών δυνάμεων. Οι παραγωγικές δυνάμεις θα δομήσουν, μέσα από ένα κοινό τόπο, την αναπτυξιακή προοπτική, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, όπως το μείζον θέμα της ανεργίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η πρώτη σχετική πρωτοβουλία αφορά το Κέντρο της Αθήνας και επιχειρεί να προχωρήσει το διάλογο ένα βήμα περισσότερο, δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης μέσα από τη διασύνδεσή τους και στη διατύπωση ρεαλιστικών και άμεσα υλοποιήσιμων μέτρων.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι πρόεδροι ή οι εκπρόσωποι από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), την Ένωση Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος (ΕΕΣΕ), το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, το Σύνδεσμο Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΣΑΤΕ), την Ομοσπονδία Κατασκευαστών Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ), τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), τη Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΓΕΣΑΣΕ), την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και την Κεντρική Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, την οποία εκπροσώπησε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός.