Πτώση της τάξεως του 1,6% παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο 1ο τρίμηνο του 2020 σε όρους όγκου, σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωση κατά κατά 0,9%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Την ίδια ώρα η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοιού προκάλεσε ύφεση 0,9% το 1ο τρίμηνο του 2020 εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Τα στοιχεία αποτυπώνουν την πορεία της χώρας το πρώτο 2μηνο κατά το οποίο δεν είχε ξεσπάσει η κρίση, αλλά και την αρχή του Lockdown στα μέσα Μαρτίου. Καταγράφεται μεγάλο πλήγμα με μείωση των επενδύσεων κατά 6,4% αλλά και μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά 0,7%. Αντοχές αποτυπώνονται στις εξαγωγές, αλλά και άνοδος της κρατικής κατανάλωσης.
Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει πως “τα στοιχεία του για το 1ο τρίμηνο 2020 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 κυρίως από τα μέσα Μαρτίου 2020 και έπειτα, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα. Για την κατάρτιση των προσωρινών εκτιμήσεων χρησιμοποιήθηκαν όλες οι συνήθεις πηγές δεδομένων, καθώς και η ίδια μεθοδολογία εκτίμησης με τα προηγούμενα τρίμηνα”. Εξηγεί πως τα στοιχεία αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 2ο τρίμηνο 2020 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.)
Ανά κλάδο οι ετήσιες μεταβολές που οδηγούν σε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,9% δείχνουν τα εξής:
-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Ωστόσο, η δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,7% αλλά της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 2,0%
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.
– Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,01%.
– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%.
Η πορεία της ύφεσης
Τα επόμενα “κρας τεστ” για το εύρος της ύφεσης του 2020 θα είναι η πορεία του Τουρισμού και ο χρόνος έλευσης του κοινοτικού χρήματος. Τις εν λόγω παραμέτρους περιέγραψε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σημειώνεται ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 1% και η κυβέρνηση ανέμενε πριν ξεσπάσει η κρίση μεγάλη επιτάχυνση του ΑΕΠ, με την εκτίμηση ότι σε ετήσια βάση θα μπορούσε να επιτύχει ρυθμό ανόδου πολύ πάνω από 2%.
Σε ετήσια βάση το εύρος της ύφεσης υπολογίζεται από το ΥΠΟΙΚ μετά τα μέτρα στήριξης σε 5%- 8% φέτος με τους πιο έντονους τριγμούς να γίνονται φανεροί στο β΄ τρίμηνο. Χωρίς τα μέτρα στήριξης η ύφεση είναι πάνω από 10% σύμφωνα με την Κομισιόν η οποία εκτιμά μάλιστα πως κάποιες από τις ελληνικές περιφέρειες θα δέχονταν (αν δεν υπήρχαν τα μέτρα) πλήγμα σημαντικά υψηλότερο του 20%.