Στα 1,350 τρισ. ευρώ το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Κατά 600 δισ. ευρώ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωσή.
Πλέον το PEPP φτάνει στα 1,350 τρισ. ευρώ συνολικά. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές έχουν αμφιβολίες ότι η αύξηση των 600 δισεκατομμυρίων ευρώ θα είναι αρκετή για να καλύψει τις αγορές μέχρι τον Ιούνιο του 2021.
Στη συνέντευξη Τύπου η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι αυτό θεωρήθηκε ότι ήταν «το κατάλληλο μέγεθος» που θα καταφέρει να φέρει τον πληθωρισμό «πολύ πιο κοντά» στην πορεία που είχε πριν τον κορωνοϊό.
Αντίδραση στην καθοδική αναθεώρηση του πληθωρισμού
Η τράπεζα, στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, αναφέρει ότι «αντιδρώντας στην καθοδική αναθεώρηση του πληθωρισμού λόγω της πανδημίας, η επέκταση του PEPP θα χαλαρώσει περαιτέρω την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας τις χρηματοδοτικές συνθήκες στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».
Παράταση για τις αγορές
Αναφέρει ακόμα ότι θα συνεχίσει να διενεργεί τις αγορές «με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις χώρες».
«Αυτό επιτρέπει στο Δ.Σ. να αποτρέψει αποτελεσματικά τους κινδύνους στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», προσθέτει.
Το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε επίσης ο χρονικός ορίζοντας για τις αγορές στο πλαίσιο του PEPP να παραταθεί έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου του 2021. Σε κάθε περίπτωση, το Δ.Σ. θα διενεργεί τις αγορές υπό το PEPP μέχρι να κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορωνοϊού έχει λήξει.
Άνευ προηγουμένου η συρρίκνωση της ευρωζώνης
Κατά τη συνέντευξη Τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια «άνευ προηγουμένου συρρίκνωση».
Η κεντρική τράπεζα ενημέρωσε τις οικονομικές της προβλέψεις και είπε ότι αναμένει τώρα ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα συρρικνωθεί κατά 8,7% φέτος, προτού ανακάμψει σε 5,2% ανάπτυξη το 2021 και 3,3% το 2022.
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη ότι αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια της αμετάβλητα, όπως αναμενόταν. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων ανέρχεται σε 0%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.