Σε πιο πολλές δόσεις ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ
Περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή τόσο του φόρου εισοδήματος όσο και του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση σχεδιάζει περισσότερες δόσεις έγκειται στο ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με την καταβολή πολλαπλών φόρων που προέρχονται από τις αναστολές που έχουν δοθεί.
Προκειμένου να μην «πέσουν» όλοι μαζί και κυρίως για να μην καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή με τους απλήρωτους φόρους, σχεδιάζονται περισσότερες δόσεις αλλά και νέα ρύθμιση οφειλών.
Ο φόρος εισοδήματος
Οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο κοροναϊός και το lockdown υπαγορεύουν την πληρωμή του φόρου σε περισσότερες δόσεις.
Το υφιστάμενο ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος προβλέπει την εξόφλησή του φόρου εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή τον Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο.
Το σενάριο που εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών είναι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων να εξοφληθεί φέτος σε έως οκτώ μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο 2021.
Η διευκόλυνση αυτή μελετάται να δοθεί προκειμένου να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να μοιράσουν στον χρόνο τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και να αυξήσουν έτσι τις πιθανότητες να τις εκπληρώσουν εμπρόθεσμα.
Επίσης, με στόχο τη διευκόλυνση όλων των υπόχρεων, στο υπουργείο εξετάζουν όπως παραταθεί η καταληκτική προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων -που και φέτος είναι η 30ή Ιουνίου
Μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», ο εκπρόσωπος Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων, Γιάννης Χατζησαλάτας, σχολίασε τις αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις.
Παράλληλα, συνέστησε σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ανείσπρακτα ενοίκια να πάνε στην εφορία και να δηλώσουν ότι δεν έχουν πληρωθεί γι’ αυτά, προκειμένου να μη φορολογηθούν για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει.
Ο ΕΝΦΙΑ
Ανάλογη ρύθμιση με περισσότερες δόσεις σχεδιάζεται και για τον φετινό ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα είναι ο ίδιος με αυτόν του 2019 καθώς οι αλλαγές που σχεδιάζονταν δεν έγιναν λόγω της κρίσης.
Ωστόσο αυτό θα εξεταστεί μόλις τελειώσουν προσαρμογές του φόρου εισοδήματος αφού ο ΕΝΦΙΑ ακολουθεί μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν ήδη εισηγήσεις προκειμένου ο αριθμός να αυξηθεί από τις πέντε που είναι σήμερα, στις επτά.
Η καραντίνα και η κατακόρυφη αύξηση των υποχρεώσεων που δημιούργησε η πανδημία, σε συνδυασμό με την τάση δημιουργίας μιας νέας γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, οδηγεί το υπουργείο να λάβει τελικές αποφάσεις.
Και νέες μειώσεις φόρων
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν συντάξει έναν κατάλογο με τις μειώσεις φόρων και εισφορών που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στον κατάλογο αυτόν περιλαμβάνεται:
– η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ο σχεδιασμός προβλέπει μείωση κατά επιπλέον δυο μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους πλήρως απασχολούμενους προκειμένου να μειωθεί κατά κύριο λόγο το εργοδοτικό κόστος.
– η μείωση του ΕΝΦΙΑ με παράλληλη επικαιροποίηση και επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών
– η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
– η μείωση του τέλους επιτηδεύματος
– η μείωση των φορολογικών συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Παράλληλα, εκκρεμεί η επόμενη δόση της μείωσης του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20% που αποτελεί και την προεκλογική δέσμευση του κυβερνητικού κόμματος.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τη χρήση του 2019 ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής μειώθηκε από το 28% στο 24%.
Να σημειωθεί ότι πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να μονιμοποιηθούν οι μειώσεις ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές που θεσπίστηκαν εκτάκτως για το 5μηνο Ιουνίου – Οκτωβρίου.