Τα όσα ακούγονται και γράφονται περί εμπλοκής των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα η οποία αποχώρησε από την Αθήνα την Παρασκευή, φαίνεται πως αφήνουν ανεπηρέαστη τη Γερμανία.
Στον απόηχο της αποχώρησης των ελεγκτών και εν μέσω του ανθελληνικο΄που κλίματος που επικρατεί στη Γερμανία, η καγκελαρία διαμηνύει ότι γερμανική κυβέρνηση θα καθορίσει την στάση της με την έκθεση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα και όχι βάσει φημολογίας και εικασιών.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει χωρίς καθυστερήσεις, και αν πράγματι τις εφαρμόζει, αυτό θα το κρίνει το πόρισμα της τρόικας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.
«Η βάση για την όποια στάση της κυβέρνησης του Βερολίνου θα είναι η επίσημη έκθεση της τρόικας και όχι οι φήμες» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.
Πληθαίνουν οι φωνές για έξοδο από την ευρωζώνη
Ωστόσο, για πρώτη φορά μετά από καιρό επιφανείς Γερμανοί πολιτικοί θέτουν θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όπως σημειώνει η Dewtsche Welle. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της βουλής, ο Χριστιανοδημοκράτης Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, και ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και μέλος του προεδρείου των Φιλελευθέρων Χέρμαν Ότο Σόλμς.
Οι δύο πολιτικοί αμφιβάλλουν για το εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ξεπεράσει την οικονομική κρίση χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους και να γίνει ανταγωνιστική παραμένοντας στην ευρωζώνη.
Ο μεν Β. Μπόσμπαχ μάλιστα τονίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης στην Ελλάδα, αλλά κυρίως η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει εάν ως μέλος της ευρωζώνης μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα ανταγωνιστική, είπε, για να προσθέσει πως ο ίδιος δεν το πιστεύει.
Δεν εμφανίζεται πάντως το σύνολο του CDU να έχει την ίδια άποψη: Ο ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ υποστηρίζει πως η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού -που υποστήριζε πως η δυναμική του χρέους παραμένει ανεξέλεγκτη- «δείχνει ότι οι Έλληνες αξιολογούν την κατάστασή τους σε μια ρεαλιστική βάση».
Αυτό, συνέχισε ο Μπροκ, τον κάνει να ελπίζει «ότι η Ελλάδα θα κάνει περισσότερα για να ξεπεράσει τα προβλήματά της», τονίζοντας πως η έξοδος μίας χώρας από την Ευρωζώνη θα ήταν επικίνδυνη.