Η έκθεση του ESM υπογραμμίζει ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα
Σε απολογισμό των μνημονίων, αλλά και σε συστάσεις, προκειμένου να διασφαλισθεί η ανάπτυξη προβαίνει ο ESM μέσα από δύο εκθέσεις που εγκρίθηκαν κατά τη σημερινή σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης πριν από το Eurogroup. Σε ειδική έκθεση που υπογράφει ο πρώην Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια αξιολογεί τα μνημόνια μιλά τόσο για τα βήματα που έγιναν σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδα όσο και στα λάθη που σημειώθηκαν.
Στην 2η έκθεση γίνεται λόγος για τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η πανδημία του κορωνοιού στην Ελλάδα, ενώ τονίζεται πως απαιτούνται πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, για την ενίσχυση της παραγωγικότητας μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και προϊόντων, για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
H Ελλάδα σημείωσε πρόοδο στην τήρηση των δεσμεύσεων της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα σε ορισμένους τομείς, τονίζει ο ESM στην ετήσια έκθεση του 2019.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας θα δώσει έμφαση στη βελτίωση της οικονομικής επίδοσης και της ποιότητας των υπηρεσιών σε κρατικές επιχειρήσεις.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη στρατηγική εκποίησης με ανεξάρτητο και συντεταγμένο τρόπο, αλλά είναι δύσκολο να υπάρξουν πωλήσεις μέχρι να βελτιωθεί η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και η κερδοφορία.
Η έκθεση του ESM υπογραμμίζει επίσης ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιβραδύνθηκε στο 0,14 δισ. ευρώ, αφήνοντας 1,22 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τέλος του 2019.
Σύμφωνα με τον ESM, για να σταματήσει να δημιουργεί νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω εξορθολογισμό του συστήματος διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.
Tα επόμενα χρόνια, είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστούν φιλο-αναπτυξιακές πολιτικές για τη διατήρηση μιας βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω και της πραγματοποίησης δημόσιων επενδύσεων, σε συνδυασμό με πολιτικές που ενισχύουν το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας και συμμορφώνονται με τους στόχους που έχουν τεθεί.
Το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ πρέπει να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες και αποφασιστικές δράσεις για την προάσπιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την ενίσχυση της παραγωγικότητας μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και προϊόντων, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
Ο ESM σημειώνει ότι στις αρχές του 2020 η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με νέα ρίσκα λόγω του σοκ της πανδημίας της Covid-19 και τη νέα μεταναστευτική κρίση. Η πανδημία αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που αν διαρκέσει αρκετά μπορεί να έχει σημαντικές δευτερογενείς επιπτώσεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.
Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020 θα επηρεαστεί από το πανδημικό σοκ, λόγω των χαμηλότερων φορολογικών εσόδων και την αύξηση των δαπανών.
Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των φορέων άσκησης πολιτικής στην Ελλάδα και στον κόσμο για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η αβεβαιότητα γύρω από το μέγεθος και τη διάρκεια της πανδημίας παραμένει αυξημένη, προειδοποιεί ο ESM.
Πέντε προτάσεις
Η ομάδα προβαίνει σε 5 προτάσεις αλλαγών:
1: Τα μελλοντικά προγράμματα του ESM πρέπει να καθορίζουν σαφώς τους στρατηγικούς στόχους σε μακροπρόθεσμη βάση.
2: Τα συμβούλια του ESM θα πρέπει να αναπτύξουν καθοδήγηση υψηλού επιπέδου για το σχεδιασμό προγραμμάτων.
3: Τα συμβούλια του ESM πρέπει να βελτιώσουν τη διακυβέρνηση του προγράμματος καθορίζοντας σαφείς οδηγίες για τα θεσμικά όργανα.
4: Τα θεσμικά όργανα με την υποστήριξη των εθνικών αρχών πρέπει να συντονίζουν τις φάσεις προετοιμασίας και εφαρμογής ενός προγράμματος.
5: Απαιτείται ένα ισχυρό, συνεκτικό πλαίσιο παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα για τη διασφάλιση του οφέλους προσαρμογής και του ESM ως πιστωτής.