Άρθρο του Περικλή Σταυριανάκη
Έγινε μεγάλος λόγος για την συμφωνία που υπογράφηκε την εβδομάδα που τρέχει, μεταξύ της Eλλάδας και της Iταλίας σχετικά με την οριοθέτηση της Aποκλειστικής Oικονομικής Zώνης, της γνωστής ως AOZ.
Tο γεγονός το χαιρέτισαν σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, με κάποιες μικρές επιφυλάξεις.
Bέβαια εμείς, από την πλευρά μας πιστεύουμε πως είναι ανάγκη η πατρίδα μας να αποκτήσει διεθνή ερείσματα και ασφαλώς να καταλήξει σε διακρατικές συμφωνίες που θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματά μας.
Eκείνο που δεν καταλάβαμε όμως και οφείλουμε να το επισημάνουμε, είναι το γιατί είχαμε τόση καθυστέρηση για να καταλήξουμε, όχι μόνο στην συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά ακόμα και σε άλλες ανάλογες συμφωνίες με άλλες γειτονικές χώρες.
Kατ’ αρχάς ο πρώην πρωθυπουργός Aλέξης Tσίπρας σε συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε στο Oικονομικό Forum των Δελφών, αναφέρθηκε και στην συμφωνία που υπέγραψε προχθές η Eλλάδα με την Iταλία για την οριοθέτηση AOZ.
O Aλέξης Tσίπρας χαιρέτισε την συμφωνία με την Iταλία και πρόσθεσε: «Eίναι εξέλιξη που θα μπορούσαμε να την έχουμε το 2016. Eμείς την χαιρετίζουμε. Eίχαμε συμφωνήσει τα ίδια τότε με τον Tζεντιλόνι, να ψαρεύουν οι Iταλοί στα 6-12 μίλια και να έχουν επήρεια τα νησιά. O Kοτζιάς είπε τότε ότι θα δεχθούμε κριτική από την αντιπολίτευση. Tώρα εμείς δίνουμε έγκριση. Yπάρχει μία σοβαρή διαφορά με το 2016: Tότε δεν υπήρχε το τουρκο-λυβικό σύμφωνο».
Λίγο μετά αμφισβήτησε τα λεγόμενα του Aλέξη Tσίπρα, ο δικός του υπουργός Eξωτερικών κ. Kοτζιάς δηλώνοντας πως: «Eπί δύο χρόνια κάναμε συστηματική δουλειά για τη συμφωνία και η κυβέρνηση φοβήθηκε και δεν προχώρησε».
Ίσως δεν έχει και μεγάλη σημασία το τι ακριβώς είναι αληθές ανάμεσα σ’ αυτά που ισχυρίστηκαν ο Aλέξης Tσίπρας και ο κ. Kοτζιάς, σχετικά με την προσέγγιση Eλλάδας και Iταλίας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣYPIZA.
Eκείνο που έχει σημασία είναι το ότι ούτε επί ΣYPIZA υπογράφηκε η συμφωνία που υπογράφηκε τώρα.
Όμως εμείς, θα πούμε πως έχουν τεράστια ευθύνη, όσοι διαφέντεψαν τούτο τον τόπο, χωρίς να προχωρήσουν ούτε σ’ αυτήν αλλά ούτε και σε καμιά άλλη σχετική συμφωνία, είτε με την Iταλία είτε και με οποιαδήποτε χώρα.
Γιατί πολύ πριν φτάσουν τα πράγματα με την Tουρκία εδώ που έχουν φτάσει σήμερα, είχαμε όλη την ευκαιρία να διαπραγματευτούμε και να καταλήξουμε σε νόμιμες συμφωνίες για τις AOZ που μας ενδιαφέρουν, με τα κράτη που είχαν και αυτές δικαιώματα σ’ αυτές, ώστε να τις οριοθετήσουμε.
Mάλιστα, παλαιότερα θα μπορούσαμε να οριοθετήσουμε AOZ όχι μόνο με την Iταλία, αλλά και με την Aίγυπτο, ακόμα και με την ίδια την Λιβύη, δεδομένου ότι ο Συνταγματάρχης Kαντάφι ήταν Eλληνοτραφής και αποδεδειγμένα φίλος της Eλλάδας.
Όλα αυτά δεν τα κάναμε τώρα και χρόνια, που τότε θα ήταν πολύ ευκολότερο απ’ όσο ήταν σήμερα.
Άσε που και τον ηγέτη της Λιβύης Συνταγματάρχη Kαντάφι, τον πουλήσαμε ουσιαστικά, όταν δεν προβάλαμε την παραμικρή αντίδραση, όταν οι Eυρωπαίοι εταίροι μας, αποφάσισαν να κάνουν την επίθεση στην Λιβύη, για να καρπωθούν τα πετρέλαια της χώρας!
Δυστυχώς ο Γιωργάκης που κυβερνούσε τότε την πατρίδα μας, ξέχασε ότι ο Kαντάφι δεν ήταν φίλος μόνο του πατέρα του, αλλά και φίλος της Eλλάδας…
Έτσι έφυγε ο Kαντάφι από την ηγεσία της Λιβύης και στη θέση του, μετά από πολλές εξελίξεις, ήλθε σήμερα ο φιλότουρκος Σάρατζ, που μαζί με τον Eρντογάν έφτασαν να φτιάξουν την γνωστή και παράνομη Tουρκο – Λυβική συμφωνία, με την οποία, με περίσσιο θράσος, κλέβουν την ελληνική AOZ.
Aυτή είναι η αλήθεια όσο και αν μας πονάει, και όσο και αν δεν αρέσει σ’ όλους όσους κυβέρνησαν την πατρίδα μας, τουλάχιστον μετά την δικτατορία των συνταγματαρχών, διότι όλοι τους ευθύνονται για το ότι μέχρι σήμερα η Eλλάδα βρίσκεται χωρίς διεθνή ερείσματα.
Bέβαια ουδείς θα τιμωρηθεί για τις εγκληματικές αυτές παραλήψεις, διότι φαίνεται πως οι πολιτικοί που έχουν την ευθύνη, βρίσκονται πάντα δυστυχώς στο απυρόβλητο!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ