Σημαντική άνοδο κατά εννέα θέσεις παρουσίασε η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας κατά το 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας και βρίσκεται πλέον στην 49η θέση μεταξύ 63 οικονομιών, από την 58η την οποία κατείχε την περσινή χρονιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).
Η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας, επιτυγχάνοντας σημαντικές βελτιώσεις στους επιμέρους δείκτες, και συγκεκριμένα:
Στην κατηγορία των δεικτών της “Οικονομικής Αποδοτικότητας”, η χώρα μας βρίσκεται στην πεντηκοστή θέση (55η) για το 2020, βελτιώνοντας τη κατάταξή της της κατά πέντε (5) θέσεις αφού πέρυσι βρισκόταν στην 60η θέση, μεταξύ των 63 οικονομιών της κατάταξης.
Στην κατηγορία των δεικτών της “Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας”, η Ελλάδα βρίσκεται εφέτος στην 52η θέση, εμφανίζοντας άνοδο οκτώ (8) θέσεων σε σχέση με την 60η θέση στην οποία βρισκόταν κατά την περυσινή χρονιά.
Στην κατηγορία των δεικτών της “Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας”, καταγράφεται βελτίωση της Ελλάδας κατά επτά (7) θέσεις, σε σχέση με την περυσινή κατάταξη, καταλαμβάνοντας της 51η θέση το 2020, έναντι της 58ης θέσης την προηγούμενη χρονιά, και, τέλος,
Στην κατηγορία των “Υποδομών” σημειώνεται επίσης βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας κατά δύο θέσεις: συγκεκριμένα από την 41η θέση του 2019, η χώρα μας για το 2019 κατατάσσεται στην 39η θέση, ανακόπτοντας την πτωτική πορεία των προηγούμενων ετών.
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα και η συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με όρους ανταγωνιστικότητας, αφορούν τις επιδόσεις της χώρας μας κατά την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2019.
Την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) εκδίδει κάθε χρόνο το παγκοσμίου φήμης business school της Λωζάνης (Ελβετία), IMD. (www.imd.ch)
Κεντρικό ζητούμενο η πολιτική σταθερότητα
Η σημαντική βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας, αποδεικνύει ότι η πολιτική σταθερότητα ήταν και παραμένει το κεντρικό ζητούμενο για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας”, αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης.
Επειδή ακριβώς η κατάταξη αξιολογεί με όρους ανταγωνιστικότητας τις επιδόσεις της χώρας κατά το 2019, είναι φανερό ότι οι επιδόσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για βελτίωση του γενικότερου περιβάλλοντος λειτουργίας των επιχειρήσεων, συνέβαλλαν αποτελεσματικά στη σημαντική βελτίωση της θέσης της χώρας μας στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας του IMD, σημειώνει ο κ. Σαββάκης και προσθέτει:
“Μετά από πολλά χρόνια κατάληψης από την Ελλάδα των τελευταίων θέσεων στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας, ας υιοθετήσουμε τις πέντε προτάσεις του IMD για την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της πατρίδας μας, με πρώτη αυτή της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης, μέσω επενδύσεων στη βιομηχανία.
Για το λόγο αυτό, ο ΣΒΕ προτείνει προς την Κυβέρνηση να τεθεί η μεταποιητική δραστηριότητα και η βιομηχανία στην πρωτοπορία ενίσχυσης με έμπρακτο τρόπο, για να θωρακισθεί η πατρίδα μας από δυσάρεστες διεθνείς μελλοντικές αναταράξεις όπως η πρόσφατη από τον COVID-19.
Για μας, η έμπρακτη ενίσχυση της μικρομεσαίας μεταποιητικής επιχείρησης με έδρα την Ελληνική περιφέρεια την εποχή μετά την πανδημία, θα συμβάλλει αποφασιστικά στη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, στη βιωσιμότητα πλήθους υγιών μεταποιητικών επιχειρήσεων και, εν τέλει, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής”.
Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα και οι προτάσεις του ΣΒΕ
Η θέση της Ελλάδας στη συνολική κατάταξη μεταξύ των 63 χωρών
Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 49η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 63 οικονομιών που μελετώνται από το διεθνές ερευνητικό κέντρο της Ελβετίας, καταγράφοντας άνοδο εννέα θέσεων σε σχέση με την περυσινή της κατάταξη. Η άνοδος αυτή αποτελεί τη δεύτερη ισχυρότερη άνοδο μεταξύ των 63 οικονομιών που εξετάζονται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας, μετά από αυτήν της ανόδου της Κύπρου κατά 11 θέσεις. Η επίδοση της χώρας μας με όρους ανταγωνιστικότητας αποδίδεται στη βελτίωση των επιδόσεων και των τεσσάρων επιμέρους δεικτών.
Υπογραμμίζουμε ότι η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (WCY) του IMD, αποτελεί το πλέον αξιόπιστο “εργαλείο” διεθνών επενδυτών στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων σε χώρες και περιφέρειες, για την εξαγωγή της απόφασής τους που αφορά στην επιλογή τοποθεσίας χωροθέτησης των διεθνών τους δραστηριοτήτων.
Η θέση της Ελλάδας στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών
Σύμφωνα με τη μεθοδολογία του IMD, η συνολική κατάταξη μιας χώρας, μεταξύ των 63 οικονομιών που συμμετέχουν στην αξιολόγηση της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας, είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης των επιδόσεων που αυτή επιτυγχάνει στις τέσσερις επιμέρους κατηγορίες δεικτών, και συγκεκριμένα: στην “Οικονομική Αποδοτικότητα”, στην “Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα
Συγκεκριμένα, στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών η κατάταξη της Ελλάδας το 2020 είναι η ακόλουθη:
Στην κατηγορία των δεικτών της “Οικονομικής Αποδοτικότητας”, η χώρα μας βρίσκεται στην πεντηκοστή πέμπτη (55η) θέση, βελτιώνοντας τη θέση της κατά πέντε θέσεις (5), αφού πέρυσι βρισκόταν στην 60η θέση, μεταξύ των 63 οικονομιών της κατάταξης, δηλαδή βρίσκεται τρεις μόλις θέσεις πριν την τελευταία θέση της κατάταξης,
Στην κατηγορία των δεικτών της “Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας”, η Ελλάδα βρίσκεται εφέτος στην πεντηκοστή δεύτερη (52η) θέση, βελτιώνοντας κατά οκτώ (8) θέσεις την επίδοσή της σε σχέση με την 61η θέση στην οποία βρισκόταν κατά την περυσινή χρονιά, σημειώνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ των 63 οικονομιών.
Στην κατηγορία των δεικτών της “Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας”, καταγράφεται βελτίωση της Ελλάδας κατά επτά (7) θέσεις, σε σχέση με την περυσινή κατάταξη. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εφέτος κατατάσσεται στην 51η θέση, ενώ το 2019 καταλάμβανε την 58η, και, τέλος,
Στην κατηγορία των “Υποδομών” σημειώνεται επίσης βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας: συγκεκριμένα από την 41η θέση του 2019, η χώρα μας για το 2020 κατατάσσεται στην 39η θέση, ανακόπτοντας τη συνεχή πτώση των προηγούμενων πέντε ετών.
Οι τρεις δείκτες που παρουσίασαν σημαντική βελτίωση και αποτελούν “δυνατά σημεία” για τη χώρα είναι:
Η “Προσαρμοστικότητα της κυβερνητικής πολιτικής”
Η “Διαφάνεια”, και,
Η απουσία “Κινδύνου πολιτικής αστάθειας”.
Αντίθετα, οι τρεις δείκτες οι οποίοι αποτελούν προβλήματα στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας είναι:
Η “Αύξηση του πληθυσμού”, δηλαδή το σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα.
Η υποχώρηση της αξίας των εξαγωγών κατά το 2019, και,
Η διαθεσιμότητα “Εξειδικευμένου Προσωπικού”, υποχώρηση η οποία ερμηνεύεται εν μέρει από τον υψηλό δείκτη “Brain Drain”.
Οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
Με βάση τις επιδόσεις της χώρας μας στους 337 δείκτες που αξιολογούνται από το IMD στο πλαίσιο της εξαγωγής των αποτελεσμάτων της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (WCY), το διεθνούς φήμης ινστιτούτο IMD θεωρεί ότι οι πέντε (5) κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, είναι:
-Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, μέσω επενδύσεων στη βιομηχανία
-Ευχερέστερη πρόσβαση των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα σε κεφάλαια χρηματοδότησης
-Δημιουργία φιλικότερου φορολογικού πλαισίου
-Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων ψηφιακών τεχνολογιών
-Θέσπιση ειδικών προγραμμάτων ενίσχυσης δυναμικών και εξωστρεφών κλάδων