Citigroup: Πιο αισιόδοξη για την ελληνική οικονομία φέτος, απαισιοδοξία για το 2021 

Οι τουριστικέ ροές πιθανότατα να υποστούν μεγάλη κλίμακας πτώσης

 

Η Ελλάδα έχει πληγεί λιγότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά στο ξέσπασμα της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν, επισημαίνει η Citigroup στη νέα μηνιαία έκθεση της με τις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ.

 

Ενώ υπογραμμίζει ότι οι κινήσεις των ανθρώπων ήταν λιγότερο περιορισμένες από ότι αλλού και η χώρα έχει ανακάμψει πιο κοντά στα κανονικά επίπεδα. Ωστόσο, η Citigroup γίνεται και πάλι αισθητά πιο απαισιόδοξη για την πορεία του ΑΕΠ το 2021, καθώς εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στο 6,9% φέτος και θα ανακάμψει κατά 4% περίπου το 2021.

 

Τον προηγούμενο μήνα η Citigroup έβλεπε την πτώση στο ΑΕΠ φέτος στο 7,8% (δηλαδή βελτίωση +0,9% φέτος), και την ανάκαμψη στο 7,3% στο 2021 (ήτοι επιδείνωση για το 2021 κατά 3,3%).

 

Αυτό σημαίνει μια λιγότερο απότομη μείωση της δραστηριότητας το πρώτο εξάμηνο του 2020. Το οποίο επιβεβαιώθηκε στο πρώτο τρίμηνο από το ΑΕΠ του οποίου η πτώση ήταν μόλις 1,6% σε τριμηνιαία βάση, λιγότερο από ό, τι σε άλλες χώρες. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει το περίπου 20% του ΑΕΠ, όταν λαμβάνονται υπόψη οι άμεσες και έμμεσες σχέσεις.

 

Οι τουριστικέ ροές πιθανότατα να υποστούν μεγάλη κλίμακας πτώσης, περισσότερο από άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών, εκτιμά η Citi, η οποία αναμένει από την Ελλάδα να δεχτεί μια μακρύτερη περίοδο δραστηριότητας κάτω του κανονικού που θα εκτείνεται πιθανώς μέχρι το τέλος του έτους κι μπορεί έως κι το 2021.

 

Η ανάπτυξη της περιόδου 2022-2024 θα είναι +2,9% και +2,3% τα επόμενα δύο έτη με την περίοδο ολόκληρη να τρέχει με δημοσιονομικά ελλείμματα.

 

H Citigroup εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για φέτος αλλά πιο απαισιόδοξη για το 2021 από το consensus των εκτιμήσεων που τοποθετούν τη φετινή ύφεση στο 7,6% και την ανάπτυξη του 2021 στο 4,7%.

 

Τέλος, η Citigroup προβλέπει ότι η μελλοντική ανάπτυξη παραμένει αδύναμη. Η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη παραμένει αδύναμη, απίθανο να υπερβεί το 1% ετησίως, λόγω των αρνητικών δημογραφικών στοιχείων και των πολύ χαμηλών ποσοστών αποταμίευσης των νοικοκυριών.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ