Δεν αποκλείεται και τρίτος κύκλος ενίσχυσης
To ενδεχόμενο ενός τρίτου κύκλου ενίσχυσης επιχειρήσεων μέσω του εργαλείου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σήμερα τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον δεύτερο κύκλο.
Ο πιθανός τρίτος κύκλος αποβλέπει στην ενίσχυση κυρίως των εποχικών επιχειρήσεων, οι οποίες πραγματοποιούν πάνω από το 50% του τζίρου τους την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου και ως εκ τούτου έχουν μείνει εκτός της συγκεκριμένης χρηματοδότησης μέχρι στιγμής. Πρόκειται για επιχειρήσεις κάθε είδους, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, οι οποίες λειτουργούν σε νησιά, όπως σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, ενοικίασης αυτοκινήτων κ.ά., όπου η κίνηση επικεντρώνεται στους καλοκαιρινούς μήνες.
Σημειώνεται ότι χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είπε: «Εχουμε εφεδρείες να ρίξουμε στη μάχη εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Είμαστε εδώ, για να δούμε εάν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων της παραγωγής. Και αν αυτή είναι απαραίτητη, πιστεύω προς τα τέλη Ιουλίου, δεν θα διστάσουμε να τη δώσουμε… Αυτή η κυβέρνηση αφουγκράζεται τις δυνάμεις της αγοράς».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πιθανός τρίτος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα είναι χαμηλότερου ύψους από τον δεύτερο. Πιθανολογείται ότι η χρηματοδότηση θα κυμανθεί γύρω στα 600 εκατ. ευρώ, αν και είναι πρόωρο να υπολογισθεί το ακριβές της μέγεθος.
Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο κύκλο, το υπουργείο Οικονομικών κάλεσε όσες επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν αίτηση, ενώ είναι δικαιούχοι, να το κάνουν ώς τα μεσάνυχτα σήμερα.
Στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι το μέτρο βοηθάει άμεσα στην παροχή ρευστότητας και οι ατομικές επιχειρήσεις δεν έχουν λόγο να μην το αξιοποιήσουν.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, μόνο οι ατομικές επιχειρήσεις που είναι δυνητικά δικαιούχοι της χρηματοδοτικής ενίσχυσης ξεπερνούν τις 200.000. Μέχρι τις 12 χθες το μεσημέρι οριστική αίτηση για ένταξη στο δεύτερο κύκλο είχαν υποβάλει 123.637 επιχειρήσεις, όπως έδειχνε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Εκτιμάται ότι σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις που θα υποβάλουν αίτηση στον δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας θα χρηματοδοτηθούν, καθώς είναι πλέον δεδομένη πόση ήταν η πτώση τζίρου που είχαν. Μετράει η πτώση του τζίρου Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου, ενώ ο πρώτος κύκλος υπολογιζόταν μόνο με βάση τον τζίρο Μαρτίου.
Ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, καθώς και όλες οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους οι οποίες διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή, όπως μικρά καταστήματα λιανικής, περίπτερα, πωλητές λαϊκών αγορών, εκμεταλλευτές ταξί κ.λπ., μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο, διευκρίνιζαν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Την ενίσχυση δικαιούνται ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, καταστήματα ψιλικών, ειδών ένδυσης και υπόδησης, ειδών δώρων, παντοπωλεία, περίπτερα, φαρμακεία, αρτοποιεία, ανθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κομμωτήρια, και άλλα κατάστημα λιανικής που διαθέτουν ταμειακή μηχανή, ανέφεραν οι πηγές. Από το χρηματοδοτικό σχήμα μπορούν να επωφεληθούν επίσης πωλητές λαϊκών αγορών, εκμεταλλευτές ταξί, μικρές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους στους χώρους της εστίασης, του καφέ, της παροχής ποτών, σε καντίνες κ.ά.
Δυνατότητα ένταξης έχουν πλέον μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ακόμα και αν ήταν προβληματικές κατά την 31η/12/2019.
Στον δεύτερο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αναμένεται να δοθούν περίπου 1,4 δισ. ευρώ.
Το μέτρο, που βασίζεται σε χαμηλότοκα δάνεια, έχει αποδειχθεί πολύ πιο δημοφιλές από την προσφυγή στον τραπεζικό δανεισμό, με εγγύηση του Δημοσίου, ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις.