Είναι πολύ νωρίς να βγουν συμπεράσματα για την Ελλάδα για το αν τα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της η Ελλάδα και μειώσει το χρέος της, δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Αυστραλία.
“Είμαστε σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και μόλις τώρα έκαναν σημαντικές δηλώσεις ότι θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Αυτό είναι σίγουρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και είναι επίσης πολύ σημαντικό για την ΕΕ”, σημείωσε ο κ. Μπαρόζο.
“Η Ευρώπη θα βγει από την κρίση ισχυρότερη”
Την ώρα που οι ανησυχίες για την κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη εντείνονται, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα βγει από την κρίση “ισχυρότερη” και “απολύτως σίγουρος” ότι το ευρώ θα επιβιώσει.
“Πιστεύω πως η Ευρώπη θα βγει απ’ αυτή την κρίση ισχυρότερη επειδή τώρα, στην Ευρώπη, όλος ο κόσμος, αριστερά και δεξιά, συμφωνεί ότι έχουμε ανάγκη δομικές μεταρρυθμίσεις για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί”, δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.
“Κάνουμε προόδους, εδραιώνοντας μια καλύτερα ολοκληρωμένη ζώνη του ευρώ, και ταυτόχρονα, υπάρχει στις μέρες μας μια συναίνεση στην Ευρώπη για την ανάγκη να προωθηθούν η ίδια δημοσιονομική ενίσχυση και οι ίδιες δομικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τους ανταγωνιστές μας”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Μολονότι το ευρώ είναι αυτή τη στιγμή εξασθενημένο, ο κ. Μπαρόζο εκτιμά πως δεν απειλείται από την κρίση του κρατικού χρέους στη ζώνη του ευρώ.
“Είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα επιβιώσει”, δήλωσε στην αυστραλιανή τηλεόραση, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια πλήρης δέσμευση όλων των χωρών της ζώνης Ευρώπη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη. “Και πράγματι το ευρώ παραμένει ένα πολύ σταθερό και ισχυρό νόμισμα”, πρόσθεσε ο Μπαρόζο.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής φάνηκε επίσης αισιόδοξος αναφορικά με τη βοήθεια της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
“Οι γερμανοί φορολογούμενοι και ο γερμανικός πληθυσμός γενικά είναι πολύ φιλοευρωπαίοι”, τόνισε. “Τα Συνταγματικά Δικαστήρια των χωρών μελών της ευρωζώνης είναι ανεξάρτητα, αλλά δεν περιμένω κάποιο δικαστικό εμπόδιο στο να εφαρμοστεί κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη για την ολοκλήρωση”.
Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα ανακοινώσει αύριο Τετάρτη την ετυμηγορία του σχετικά με τη βοήθεια που έχει καταβάλλει το Βερολίνο στην Ελλάδα και με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου αρωγής.
Έρχεται μακροπρόθεσμο πρόγραμμα-απάντηση στην κρίση
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, προκειμένου να βρεθεί λύση στην οικονομική κρίση της ευρωζώνη
“Προχωράμε στο σχεδιασμό μίας πειστικής μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης προσέγγισης που θα δίνει λύση τόσο στον προϋπολογισμό του κάθε κράτους, όσο και στην ευρωζώνη και θα αρχίσει να αποδίδει μέσα στα προσεχή τρία χρόνια” ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ακαδημαϊκούς και διπλωμάτες, που παραβρέθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Καμπέρα στη Αυστραλία, ο κ. Μπαρόζο.
“Όχι” στη δημιουργία υπηρεσίας αξιολόγησης
Επίσης, υπερασπίστηκε την πολιτική βούληση των ηγετών της ΕΕ να επιλύσουν την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
“Πιστεύω ότι μπορούμε να την επιλύσουμε”, δήλωσε ο Μπαρόζο σε ομιλία που εκφώνησε στο Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο στην Καμπέρα.
“Πολλά έχουν γίνει και βρισκόμαστε στη διαδικασία της ολοκλήρωσης μιας πολύ περίπλοκης αρχιτεκτονικής. Μπορώ να σας πω πολύ ειλικρινά ότι πιστεύω πως υπάρχει ισχυρή αποφασιστικότητα των ηγετών της ευρωζώνης και των κρατών μελών να υποστηρίξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης και το ευρώ”, πρόσθεσε ο Μπαρόζο.
Επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν σχέδια να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, παρά την πίεση από μερικούς πολιτικούς που υποστηρίζουν πως οι υφιστάμενοι οίκοι είναι αντιευρωπαϊκοί.
“Δεν έχουμε πρόθεση να δημιουργήσουμε οποιουδήποτε είδους δημόσια υπηρεσία αξιολόγησης. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι … να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις οι οποίες χρειάζονται και να μειώσουμε φυσικά τα επίπεδα του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών”, δήλωσε.
“Είτε συμφωνούμε είτε όχι με καθεμιά από τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης, ένα πράγμα είναι σίγουρο: πρέπει να μειώσουμε τα ελλείμματα και να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μας”, δήλωσε ο Μπαρόζο στη διάρκεια γεύματος εργασίας.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ΕΕ θέλει να οικοδομήσει σχέσεις στην Ασία και τον Ειρηνικό και υπογράμμισε πως η κρίση στην Ευρώπη δεν θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο ενδοσκόπησης.
“Το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στο να προσαρμόσουμε τη δέσμευση και το ρόλο της στις παγκόσμιες υποθέσεις, όχι σε εσωτερικές διενέξεις”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011, 08:06