Κολοσσιαίο πρόγραμμα το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει μια σειρά υποσχέσεων για έργα της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση, χαρακτήρισε ο κ. Θεοδωρικάκος το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” στην παρουσίαση του προγράμματος που έγινε σήμερα στο Άργος.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης και ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ., με δυνατότητα ένταξης 5.000 έργων που θα δημιουργήσει 40.000 θέσεις εργασίας. Ο υπουργός Εσωτερικών θύμισε ότι στο “Φιλόδημος Ι” με χρηματοδότηση 134 εκατ. ευρώ είχαν ενταχθεί έργα 1,234 δισ. τα οποία κινδύνευαν να χαθούν, “με όποιες συνέπειες θα είχε κάτι τέτοιο για την ποιότητα ζωής των πολιτών, για τις θέσεις εργασίας, για τις εργολήπτριες εταιρείες που εμπλέκοντο, για το ίδιο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων”.
Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση της Αυτοδιοίκησης στην περίοδο της καραντίνας καθώς αναδείχθηκε σε έναν ισχυρό πυλώνα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. “Χάρη στις έγκαιρες αποφάσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και στη συνεργασία του κράτους με την Αυτοδιοίκηση μπορέσαμε να ελαχιστοποιήσουμε τις ανθρώπινες απώλειες. Και αυτό έχει μια τεράστια σημασία”, όπως σημείωσε, “για την διεθνή εικόνα της χώρας και την ίδια την οικονομία”. Και πρόσθεσε: “Έχουμε τη δυνατότητα ισχυρής ανάκαμψης από το 2021 και μετά. Η εικόνα της χώρας είναι μια εικόνα σοβαρότητας, ασφάλειας και προοπτικής. Αντιλαμβάνεστε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν στην πατρίδα μας είχαμε θρηνήσει χιλιάδες ζωές”.
Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους δημάρχους σε εγρήγορση και ετοιμότητα γιατί, όπως σημείωσε, “αυτός ο αόρατος εχθρός είναι ακόμα εδώ”.
Αναφερόμενος στον στόχο της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση είναι να γίνει πράξη μια Αυτοδιοίκηση που θα είναι πυλώνας ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και εξυπηρέτησης των πολιτών. Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών για να διασφαλισθεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών, αλλά και την οικονομική στήριξη της Αυτοδιοίκησης την περίοδο της πανδημίας αρχικώς τον Μάρτιο με 15 εκατ. ευρώ και πριν ένα μήνα με 75 εκατ. ευρώ, εκτός ΚΑΠ. Όπως είπε, θα υπάρξει και συνέχεια στη στήριξη αλλά κυρίως προς τους Δήμους που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από την κρίση του κορονοϊού.
Σχετικά με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, διευκρίνισε ότι τα 92 εκατομμύρια που δόθηκαν με εντολή του πρωθυπουργού στους πιο χρεωμένους δήμους είναι η πρώτη δόση. “Στόχος μας είναι μέσα στο 2020 να μπει ένα τέλος σε αυτήν την υπόθεση. Δεν επιτρέπεται οι Δήμοι να χρωστούν χρήματα σε κανέναν. Δεν μπορούν να χρωστούν χρήματα στην αγορά, πρώτον γιατί δεν είναι σωστό και δεύτερον γιατί όταν χρωστάς στις επιχειρήσεις πλήττονται και οι επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι. Δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα στο οποίο οφείλουμε οριστικά να βάλουμε τέλος”. Ανακοίνωσε δε, ότι Επιτροπή θα ελέγχει τα οικονομικά των Δήμων για να μην υπάρχει επανάληψη του φαινομένου.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος σε Δήμους και Περιφέρειες με ταυτόχρονη μεταφορά πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. “Δεν μιλάμε για μεταφορά αρμοδιοτήτων στα λόγια. Μιλάμε για ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης”.
Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωρικάκος ανέλυσε τις δυνατότητες του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, επισημαίνοντας τις καινοτομίες του καθώς και ότι με την υλοποίηση του προγράμματος “ενώνουμε τη χώρα. Δίνουμε αναπτυξιακή προοπτική σε κάθε δήμο της Ελλάδας”. Επισήμανε τη δυνατότητα στήριξης των Δήμων που δεν έχουν τεχνική επάρκεια με μηχανικούς του Μητρώου που δημιούργησε η ΕΕΤΑΑ και τόνισε: “Στο χέρι όλων μας μέσα από τη συνεργασία και τη δουλειά που θα κάνουμε από κοινού, είναι να πέσουν τα 2,5 δισ. ευρώ του προγράμματος στους Δήμους και στις Περιφέρειες”.