Τι προσφέρει το σχέδιο «Ηρακλής»
Το σχέδιο «Ηρακλής» υπερασπίστηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μικροχρηματοδοτήσεις, σημειώνοντας ότι αντιμετωπίζει τα «κόκκινα» δάνεια «με τα λεφτά των επενδυτών και όχι του Έλληνα φορολογούμενου».
Μάλιστα έδωσε αναλυτικές εξηγήσεις γιατί κατά τη γνώμη του είναι καλύτερη επιλογή από την δημιουργία μιας λεγόμενης «εθνικής bad bank» που θα αναλάμβανε όλα τα κόκκινα δάνεια.
Ο Γιώργος Ζαββός, απαντώντας στις αιτιάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπους του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου, για την επιλογή αυτού του σχήματος αντί της λεγόμενης bad bank, εξήγησε ότι, όπως έχει αναφέρει πρόσφατα σε συνέντευξή του σε διεθνές πρακτορείο ειδήσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο μείωσης των «κόκκινων» δανείων που είναι ο «Ηρακλής».
Δεν είναι της παρούσης το θέμα της bad bank
Το σχέδιο δημιουργίας μιας bad bank, είπε ο υφυπουργός, το έχουν επεξεργαστεί, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και άλλοι. «Είναι ενδεχομένως μια χρήσιμη ιδέα, αλλά δεν είναι αυτής της στιγμής» καθώς υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα που το καθιστούν αδύνατον να δημιουργηθεί. Το πρώτο, είπε, που θα πρέπει να επεξεργαστούμε, είναι το εάν θα μπορούσε να υπάρξει μια bad bank, είτε αυτή θα ήταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε σε εθνικό επίπεδο. Εάν μιλάμε για μια ευρωπαϊκή bad bank, αυτή θα έπρεπε να αναλάβει ένα βάρος 500-600 δισεκατομμυρίων από «κόκκινα» δάνεια, και το κόστος αυτό να το αναλαμβάνουν τα ευρωπαϊκά ταμεία – μια απόφαση που δεν θα μπορούσε να υπάρξει από την Ε.Ε.. Η δεύτερη επιλογή να δημιουργηθεί μια εθνική bad bank, όπου το δημοσιονομικό της κόστος θα είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό το κόστος να το αναλάβει να το πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος».
Κορυφαία επιλογή το σχέδιο «Ηρακλής»
Αντιθέτως, τόνισε ο υφυπουργός, ο «Ηρακλής» αποτελεί «την κορυφαία επιλογή και επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, ακριβώς γιατί επιφορτίζει το κόστος του εγχειρήματος στον επενδυτή και όχι στον Έλληνα φορολογούμενο. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά του ‘Ηρακλή’, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο» σημείωσε ο κ. Ζαββός.
Το δεύτερο στοιχείο που δεν κάνει καλή την επιλογή δημιουργίας μιας εθνικής bad bank, είναι όπως ανέλυσε ο υφυπουργός, «το εποπτικό κόστος, δηλαδή τα κεφάλαια θα πρέπει να ‘κάψουν’ οι τράπεζες για να πετύχουν αυτό το πράγμα».
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «ο ‘Ηρακλής’ υπήρξε ένα εγχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο ξεκίνησε περίπου έναν χρόνο πριν, όταν δεν υπήρχε κυριολεκτικά τίποτε, ούτε σαν σχέδιο, ούτε σαν σκέψη, παρά μόνο κάποιες ιδέες που απλά κυκλοφορούσαν».
Το σχέδιο «Ηρακλής» είπε «αντιμετωπίζει με συστηματικό τρόπο ένα από τα κορυφαία θέματα που είναι το θέμα των ‘κόκκινων’ δανείων. Το αντιμετωπίζει με τα λεφτά των επενδυτών και όχι του Έλληνα φορολογούμενου. Στο εγχείρημα αυτό στοιχίστηκαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, όπως ξέρετε, γι’ αυτό είναι και επιτυχημένο. Το επικρότησαν και το επικροτούν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ο executive vice president της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ντομπρόβσκι, η κυρία Βεστάγκερ, ο κ. Ρέγκλιγκ, άπαντες. Έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τεράστιες προσπάθειες μόνο της Ελληνικής Κυβέρνησης πετύχαμε τη μηδενική στάθμιση που είναι κολοσσιαίας σημασίας για μια χώρα η οποία δεν ήταν επενδυτικής βαθμίδας, δηλαδή δώσαμε ένα εργαλείο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο άμεσο μέλλον να βγει από τον ‘βάλτο’ των ‘κόκκινων’ δανείων, όχι με τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου».