Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα κίνητρα στις επιχειρήσεις
Η ηλεκτρονική εποχή φέρνει και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Οι επιχειρήσεις καλούνται να μπουν στο νέο ηλεκτρονικό φάσμα για την μείωση της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με το νέο σχέδιο της κυβέρνησης.
Όπως επισημαίνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα της Κυριακής», η καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων είναι πολύ πιο σημαντικό γεγονός για την περιστολή της φοροδιαφυγής από το να τρέχουν οι ελεγκτές να αναζητούν φορολογικές αμαρτίες του παρελθόντος, τη στιγμή μάλιστα που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι τόσες οι εκκρεμείς υποθέσεις που σε κάποιες περιπτώσεις, όταν φτάνουν να ελεγχθούν, έχουν ήδη παραγραφεί.
Το μήνυμα που στέλνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι ξεκάθαρο στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες: «Επιλέξτε την ηλεκτρονική έκδοση και λήψη παραστατικών και η περίοδος παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο στη χρήση του 2020 και σε κάθε επόμενη χρήση μέχρι και το 2022 θα μειωθεί από πενταετή σε τριετή».
Επιπλέον, όσες επιχειρήσεις επιλέξουν να εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα έχουν το πλεονέκτημα της κατά προτεραιότητα διεκπεραίωσης των αιτημάτων τους για επιστροφές φόρων, καθώς ορίζεται ότι για τις επιχειρήσεις αυτές η καταβολή θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα σε προθεσμία 45 ημερών από την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για επιστροφή, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα εξακολουθεί να ισχύει προθεσμία 90 ημερών. Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής υπέγραψαν την κοινή απόφαση με την οποία ενεργοποιούν την ψηφιακή διαβίβαση στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – myDATA.
Το νέο πλαίσιο
Με την απόφαση αυτή τίθεται το νέο πλαίσιο, βάσει του οποίου οι επιχειρήσεις διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ με ηλεκτρονικό τρόπο δεδομένα από τα λογιστικά στοιχεία και βιβλία τους. Η ανάπτυξη του έργου της διαβίβασης δεδομένων στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – myDATA θα γίνει σε στάδια, ώστε να δοθεί αναγκαίος χρόνος προσαρμογής.
Για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν ως τρόπο έκδοσης των παραστατικών τους την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου, η δυνατότητα ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων των παραστατικών εσόδων ξεκινάει την 20ή Ιουλίου 2020.
Για τις επιχειρήσεις που δεν θα επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου και εκδίδουν τα παραστατικά τους, είτε χειρόγραφα, είτε ηλεκτρονικά με χρήση προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/λογιστικό, ERP), η υποχρέωση διαβίβασης των δεδομένων των παραστατικών εσόδων ξεκινάει από την 1η Οκτωβρίου 2020.
Σημαντική παράμετρος για την ορθή αποτύπωση της λογιστικής εικόνας των επιχειρήσεων στο myDATA είναι η υποχρέωση διαβίβασης του χαρακτηρισμού των εξόδων από λογιστή για όσες επιχειρήσεις έχουν αντίστοιχη υποχρέωση για την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Στις δημόσιες συμβάσεις
Την ίδια στιγμή ξεκινά η εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου μεταξύ των προμηθευτών και των φορέων του Δημοσίου οι οποίοι κάνουν αγορές προϊόντων ή/και υπηρεσιών.
Η αποστολή ηλεκτρονικού τιμολογίου είναι για την ώρα προαιρετική και αφορά τις συμβάσεις που ξεπερνούν συγκεκριμένα ποσά. Μελλοντικά το υπουργείο Οικονομικών θα επεκτείνει τη χρήση του, ώστε να είναι υποχρεωτική για όλους τους προμηθευτές του ελληνικού Δημοσίου. Η πιλοτική έναρξη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης επιχειρήσεων προς το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2020.