Έντονες είναι διεργασίες μία εβδομάδα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, η οποία για πρώτη φορά στην κορωνοϊό εποχή θα γίνει με φυσική παρουσία, όπου υπό τη γερμανική προεδρία θα συζητηθεί ο μακροπρόθεσμος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός καθώς και τα χαρακτηριστικά που θα έχει το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, τον οποίο έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ολοκληρώνει σήμερα τον κύκλο επαφών του με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό και ενημέρωσε την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) για το θέμα – έχοντας διαγνώσει ένα γενικό κλίμα πρόθεσης εξεύρεσης συμβιβασμού μέσα στον Ιούλιο.
Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προτείνουν ένα οριακά μικρότερο επταετή προϋπολογισμό στους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αλλά θα εμείνουν στον στόχο των 750 δισ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης από τον κορωνοϊό, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο κοινοτικός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα το νέο διαπραγματευτικό του πλαίσιο μειώνοντας το συνολικό επίπεδο του ΠΔΠ από την πρόταση της 21ης Φεβρουαρίου, διασφαλίζοντας τις επιστροφές ορισμένων κρατών και διατηρώντας το επίπεδο των 750 δισ. ευρώ για το ταμείο ανάκαμψης.
Ο ίδιος τόνισε ότι δεν συμφωνούν όλα τα Κράτη Μέλη στο ύψος των 750 δισ.ευρώ για το μέσο ανάκαμψης, αλλά εξήγησε ότι όλοι αποδέχονται ότι με αυτό το ποσό θα προσέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. “Το συνολικό ύψος είναι σημαντικό ζήτημα, όπως και το ζήτημα της αναλογίας επιχορηγήσεων και δανείων”, σημείωσε. “Υπήρξαν και κράτη που δεν ήθελαν καθόλου επιχορηγήσεις, ή μικρότερο μέγεθος”, επεσήμανε.
Επιπλέον επεσήμανε ότι οι συνολικές επιχορηγήσεις αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, όπως και το πως θα δαπανηθούν αυτά τα χρήματα. Ταυτόχρονα τα Κ-Μ διαφωνούν στην κλείδα κατανομής. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η Πρόταση του Σαρλ Μισέλ προς τα Κ-Μ θα είναι να κρατηθεί κατά 70% η φόρμουλα κατανομής της Κομισιόν και κατά 30% να αναθεωρηθεί ανάλογα με την πραγματική επίπτωση στην οικονομία – κάτι που θα αποτυπωθεί σε δύο χρόνια. Ο σκοπός κατά τον αξιωματούχο είναι να ικανοποιηθούν οι αντιπροσωπείες που επιθυμούσαν πιο δίκαιη κατανομή με βάση πραγματικά δεδομένα και τον αντίκτυπο στον τουρισμό.
Ακόμη ανοικτά παραμένουν τα ζητήματα της σύνδεσης των επιχορηγήσεων με την πράσινη μετάβαση και το κράτος δικαίου, αλλά και η εξεύρεση των νέων ίδιων πόρων του προϋπολογισμού.
Ο αξιωματούχος τόνισε ότι προς το παρόν “δεν έχουμε μια έτοιμη συμφωνία”, αλλά ο Πρόεδρος Μισέλ και η ομάδα του έχουν διαπιστώσει θετική διάθεση από τα Κράτη Μέλη για συμφωνία.
Ειδικότερα για την κλείδα κατανομής, ο αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες τόνισε ότι το 70% θα καταβληθεί έτσι κι αλλιώς στα πρώτα δύο χρόνια του ΠΔΠ το 2021 και 2022, και το 30% θα καταβληθεί μετά το 2022, ανάλογα με τις πραγματικές επιπτώσεις στην οικονομίας. Αυτό σε καμία περίπτωση δε θα οδηγήσει σε επιστροφές χρημάτων εξήγησε.