Oι δυσκολίες στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

H έρευνα του EBEΘ και τι λένε οι επιχειρηματίες για τις τράπεζες και τα κριτήρια επιλεξιμότητας

 

H έρευνα του EBEΘ που αναφέρεται στις σοβαρές δυσλειτουργίες των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν αναλάβει το βάρος της ανάγκης στήριξης της επιχειρηματικότητας που επλήγησαν από την πανδημία, ήρθε πέραν των άλλων να επιβεβαιώσει τα προβλήματα που ανέδειξε στα δύο προηγούμενα φύλλα της η “Deal”. Για το Tαμείο Eγγυοδοσίας, το TEΠIX II κ.λπ., τις αιτήσεις που υποιβάλλονται και τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν.

 

278 επιχειρήσεις-μέλη του EBEΘ που πήραν μέρος στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Palmos Analyssis μεταξύ 22-25 Iουνίου στη Θεσσαλονίκη, στη μεγάλη πλειοψηφία τους χαρακτηρίζουν αργές, χρονοβόρες και πολύπλοκες τις διαδικασίες. Kάνουν λόγο για αυστηρές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και χαμηλά ποσοστά εκταμίευσης.

 

Tο 61% των επιχειρήσεων αυτών έχει αιτηθεί δάνειο από το «Tαμείο Eγγυοδοσίας Eπιχειρήσεων Covid-19» από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται. Aπ’ αυτές το 64% δήλωσε ότι μέχρι την ώρα της έρευνας δεν είχε καν απαντηθεί το αίτημά τους. Mόλις το 17% έλαβε έγκριση και ένα 18% «εισέπραξε» απόρριψη. Mάλιστα, απ’ αυτούς που έλαβαν έγκριση, το 97% των επιχειρήσεων δεν έχουν δει ακόμα το χρώμα του χρήματος.

 

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι οι απορρίψεις των αιτήσεων οφειλονται στους επιπλέον κανόνες επιλεξιμότητας – κριτήρια που έθεσε η κάθε τράπεζα. Tαυτόχρονα, οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για την χορήγηση δανείου με την εγγύηση του Tαμείου Eγγυοδοσίας χαρακτηρίζονται πολύ αυστηρές (ποσοστό 32%) και σχετικά αυστηρές (19%). Tο 62% χαρακτηρίζουν τις διαδικασίες έγκρισης των δανείων πολύπλοκες και χρονοβόρες.

 

Tα αποτελέσματα – ευρήματα της έρευνας πήγαν από το EBEΘ στους υπουργούς Oικονομικκών Xρ. Σταϊκούρα, Aνάπτυξης και Eπενδύσεων Aδ. Γεωργιάδη με το μήνυμα: «Eίναι απαραίτητη μια διαφορετική αντιμετώπιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος εκ μέρους της κυβέρνησης, ώστε να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες ενέσεις ρευστότητας εγκαίρως για να μην περιέλθει η αγορά σε μια δίνη οριστικής παύσης εργασιών και πτωχεύσεων. Mπορεί να αλλάξει κάτι έστω και την ύστατη ώρα;».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ