Μια ενδεχόμενη μείωση της πιστωτικής επέκτασης κατά 5% την επόμενη διετία, θα έχει αρνητική επίδραση της τάξης του 1,5% – 2% στο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank EFG, στην οποία επισημαίνεται εάν δεν υπήρχε τους τελευταίους μήνες η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, η ύφεση θα ήταν βαθύτερη κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, λόγω της απαραίτητης σε μία τέτοια περίπτωση ραγδαίας αποκλιμάκωσης των υπολοίπων των χορηγήσεων.
Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG επισημαίνει τους κινδύνους που συνεπάγεται μία εξαναγκαστική απομόχλευση των ισολογισμών των τραπεζών, η ρευστότητα των οποίων τα τελευταία χρόνια στηρίζεται στα έκτακτα προγράμματα του Ευρωσυστήματος.
Αν η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή ζητήσει την άμεση απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τα ταμεία της, πιθανόν να προκληθεί βεβιασμένη πώληση επικερδών αξιογράφων του ενεργητικού και απότομη μείωση των πιστώσεων (credit crunch), επιδεινώνοντας την οικονομική ύφεση.
«Πιστεύουμε ότι, μακροπρόθεσμα, η μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών για ρευστότητα από την ΕΚΤ μπορεί να επιτευχθεί με τη σταδιακή επάνοδο της εμπιστοσύνης των καταθετών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα» αναφέρει σχετικά η Eurobank.
Σημαντική η αύξηση των καταθέσεων
Όπως αναφέρει η ανάλυση, οι αποφάσεις της συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 21 Ιουλίου έδωσαν ώθηση έδωσαν ώθηση στους καταθέτες.
Σε κάθε περίπτωση, η Eurobank τονίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ομαλή απομόχλευση είναι η συνέχιση της παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες από την ΕΚΤ.
Η σταδιακή επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος θα ενισχύσει τη χρηματοδοτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών, επιτρέποντας μια ομαλή απεξάρτηση από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ.