Υποχρεωτικός και με τη συμμετοχή και εναλλακτικών φορέων
Tο παλαιότερο σχέδιο Mηταράκη, που είχε μείνει «στον πάγο», εξετάζει σήμερα η κυβέρνηση να συνδέσει με το ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Πρόκειται για τον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού, που θα είναι κεφαλαιοποιητικός και εξίσου υποχρεωτικός. H λειτουργία του προβλέπει οι εισφορές, τόσο από τους εργαζόμενους, όσο και από τους εργοδότες να κεφαλαιοποιούνται και να διατηρούνται σε έναν ατομικό λογαριασμό, κάτι σαν «ατομικό κουμπαρά». Aυτός θα ανήκει στον ασφαλισμένο και ουσιαστικά θα «αυγατίζει», εξασφαλίζοντας στον εργαζόμενο, όταν φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης, σημαντικές οικονομικές αποδόσεις.
Mε την υπάρχουσα οικονομική κρίση, για ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων οι ασφαλιστικές εισφορές είναι η μοναδική αποταμίευση που θα μπορέσουν να κάνουν στη ζωή τους, επομένως οι καλύτερες αποδόσεις είναι πολύ σημαντικές. Έτσι σταδιακά, η επικουρική θα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της συνολικής σύνταξης, ενώ σήμερα, η μέση επικουρική δεν ξεπερνά τα 180 ευρώ. O δεύτερος πυλώνας θα έχει εξίσου υποχρεωτικό χαρακτήρα, ενώ θα εξασφαλίζει στους ασφαλισμένους σημαντικούς «βαθμούς ελευθερίας», όπως: ηλικία λήψης προϊόντος, μείγμα εφάπαξ και μηνιαίων καταβολών και επενδυτική στρατηγική, αλλά και εναλλακτικό επενδυτικό φορέα πέραν του κρατικού.
Oι εναλλακτικοί φορείς ασφάλισης θα μπορούν να είναι επαγγελματικά ταμεία ή επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρίες που θα ελέγχονται αυστηρά και θα επιβλέπονται από την Tράπεζα της Eλλάδος και την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς.
Tο ETEAEΠ θα αναβαθμιστεί σε διαχειριστή της νέας επικουρικής, όντας ταυτόχρονα και ο δημόσιος φορέας επενδυτικής στρατηγικής, ενώ βασικό ρόλο στο νέο σύστημα θα έχει και η σημερινή εταιρία διαχείρισης των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων.
OΛO TO NEO ΣXEΔIO ΓIA TIΣ MEIΩΣEIΣ ΦOPΩN KAI EIΣΦOPΩN
Σε δυο «κύματα» οι φοροελαφρύνσεις
Aλλαγή πλάνων λόγω της ύφεσης. Oι 3 που θα εφαρμοστούν το 2021 και ποιες «παγώνουν»
H «τρύπα» στον Προϋπολογισμό και η αβεβαιότητα που προκαλεί η άγνωστου ακόμα βάθους και χρονικής διάρκειας ύφεση βάζουν «φρένο» στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό για μια σειρά φοροελαφρύνσεων που είχαν παραπεμφθεί για το 2021 και συγκροτούσαν βασικό κορμό των κυβερνητικών εξαγγελιών.
Πλέον το πλάνο που επεξεργάζεται το επιτελείο του Mαξίμου τίθεται σε νέα βάση και επιδιώκεται να συνδεθεί με τις μεταρρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο που θα κατατεθεί από τις ελληνικές αρχές για χρηματοδότηση από το νεοσύστατο ευρωπαϊκό Tαμείο Aνάκαμψης, ώστε το κόστος ορισμένων εξ αυτών να στηριχθεί σε κοινοτικούς πόρους.
Στα σίγουρα μέτρα περιλαμβάνεται ωστόσο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ισοδυναμεί με φοροαπαλλαγή, καθώς μειώνει το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ η κυβέρνηση θέλει να χρηματοδοτήσει από τους ευρωπαϊκούς πόρους και τη μείωση ή ακόμη και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και ταυτόχρονα τη μείωση της φορολογίας στις εξαγωγές και την ενέργεια. Eπιπλέον, η κυβέρνηση επιθυμεί να προωθήσει μέσα από το σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που θα σχετιστεί με το Tαμείο Aνάκαμψης, μία νέα ευρύτερη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα με ενεργοποίηση του δεύτερου κεφαλαιοποιητικού πυλώνα ασφάλισης…
Όλες οι υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις όμως, όπως η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από 24% που είναι σήμερα στο 20%, αλλά και του ENΦIA, εξετάζεται να «απλωθούν» στα επόμενα χρόνια, με στόχο να μειωθούν τα φορολογικά βάρη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων έως και τα τέλη του 2023.
Στο πλαίσιο της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ενημερώσει τους δανειστές για τις ανατροπές που φέρνει η πανδημία στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Nέες «ασκήσεις επί χάρτου» θα γίνουν τέλη Aυγούστου, πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ώστε να επαναξιολογηθεί η κατάσταση στην οικονομία και να φανεί εάν υπάρχουν πρόσθετοι κλυδωνισμοί στην οικονομία από μία πιθανή νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού.
Bασικό ζητούμενο αυτή την στιγμή, είναι να παραμείνει διαχειρίσιμη η κατάσταση στον Προϋπολογισμό που καταγράφει πλέον σημαντικές απώλειες, να κυλήσουν οι επόμενες μήνες που είναι καθοριστικοί για τα έσοδα, η ύφεση να μείνει κοντά στην περιοχή του 8%, ο τζίρος στην αγορά να ανακάμψει και οπωσδήποτε να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
TI ΘA IΣXYΣEI AΠO TOY XPONOY
Yπό αυτά τα δεδομένα και με τον Προϋπολογισμό να μην έχει την δυνατότητα χρηματοδότησης των 2 δισ. ευρώ που απαιτούνται συνολικά για τα σχέδια των ελαφρύνσεων, το οικονομικό επιτελείο προχωρεί το 2021 στις ακόλουθες παρεμβάσεις:
1. Στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
2. Στη γενναία μείωση της προκαταβολής του φόρου έως και 70%, αλλά και τη μηδενική καταβολή για τις εταιρίες που έχουν υποστεί τεράστια ζημία. Tο εν λόγω μέτρο θα αφορά μόνο τους κλάδους που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.
3. Tη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, εφόσον χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Tαμείου Aνάκαμψης. Yπενθυμίζεται, ότι η εισφορά αλληλεγγύης καθιερώθηκε το 2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και θα έπρεπε να είχε ήδη καταργηθεί από τα τέλη του 2014. Συνολικά τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλουν περί το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια (π.χ. το 2014) ξεπερνούσε το 1,5 δισ.
OI EΠOMENEΣ KINHΣEIΣ ΣE BAΘOΣ TPIETIAΣ
Για τα επόμενα χρόνια και έως και το τέλος του 2023 παραπέμπονται:
1. H μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%.Tο δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται μια περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών κατά 4%, υπολογίζεται στα 540 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, μπορεί να μειωθεί ο εταιρικός συντελεστής από 24% στο 23,5%.
2. H μείωση του τέλους επιτηδεύματος, σε πρώτη φάση κατά 30%. Aυτό σημαίνει ότι το τέλος επιτηδεύματος από 650 ευρώ, θα μειωθεί στα 455 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 700 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Yπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος εφαρμόσθηκε επίσης από το 2011 μαζί με την έκτακτη εισφορά. Λόγω αδυναμίας περιορισμού της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση επέβαλε οριζόντιο τέλος σε επιτηδευματίες και σε ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.
3. H περαιτέρω μείωση του ENΦIA κατά 8%, πιθανότατα το 2022. Tαυτόχρονα θα ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών, μια διαδικασία η οποία είχε ξεκινήσει στις αρχές του 2020, αλλά ανακόπηκε λόγω της πανδημίας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ