Τις αμφιβολίες του για το εάν η Ελλάδα κατορθώσει ποτέ να μειώσει το δημόσιο χρέος της στα προβλεπόμενα από την Ευρωζώνη επίπεδα του 60% του ΑΕΠ εξέφρασε ο πρόεδρος της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ.
«Το ερώτημα είναι εάν η Ελλάδα επιτύχει την εξυγίανση, όσο εμείς θα είμαστε εν ζωή», είπε ο κ. Μπλέσινγκ σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Το όριο του 60% είναι αυτό που προβλέπουν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά το ποσοστό χρέους της Ελλάδας είναι πάνω από 140% με έντονη ανοδική τάση, επεσήμανε.
Εξαιτίας της κρίσης στην Ευρωζώνη, ο κ. Μπλέσινγκ αναμένει “αναιμική” ανάπτυξη και μείωση των αποδόσεων του τραπεζικού τομέα, αμφισβητώντας και την ικανότητα της πολιτικής ηγεσίας να διαχειριστεί την κρίση. «Μέχρι τώρα αγοράσαμε μόνο χρόνο, τώρα πρέπει να τον αξιοποιήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μπλέσινγκ αντιτάχθηκε στην εσπευσμένη θέσπιση του ευρωομολόγου λέγοντας: «Τα ευρωομόλογα μπορούν να είναι το επιστέγασμα μιας κοινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά δεν πρέπει να γίνει το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο, όπως με την εισαγωγή του ευρώ», είπε ο κορυφαίος τραπεζίτης. Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του συντονισμού στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική στην Ευρώπη, ειδάλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει “ουρά” των αναπτυσσόμενων χωρών.