Τις προοπτικές δημιουργίας ενός «νέου οικονομικού μοντέλου συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, με παράδειγμα τον τουρισμό και τις επενδύσεις στο Νότιο Αιγαίο, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι ο περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ανακοινώνοντας τη διοργάνωση μεγάλου ελληνορωσικού επενδυτικού συνεδρίου στη Ρόδο το διάστημα 29.09 – 06.10.2011 και μιλώντας «εκ μέρους 48 κατοικημένων νησιών του Αιγαίου, έναν επίγειο παράδεισο για τον τουρισμό».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγο μετά τη συνέντευξη ο κ. Μαχαιρίδης είπε ότι διαπίστωσε εξαιρετικά θετικό και ευνοϊκό κλίμα για την Ελλάδα στις επαφές του με φορείς της επιχειρηματικής κοινότητας, όπως τα Επιμελητήρια Μόσχας και Ρωσίας, τα οποία απέστειλαν κάλεσμα στα μέλη τους να παρευρεθούν στο συνέδριο της Ρόδου. Αντίστοιχο ήταν το κλίμα και στις επαφές σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, όπως απέδειξε και η εντυπωσιακά φιλελληνική τοποθέτηση του Βλαντίμιρ Ζιντκίχ, προέδρου της Επιτροπής Νεολαίας και Τουρισμού της ρωσικής Άνω Βουλής.
Ο κ. Ζιντκίχ παρευρέθηκε και στη συνέντευξη Τύπου, όπου αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι τουρίστες στην Τουρκία και ειδικότερα σε κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους, τους οποίους δεν αποδέχεται η τουρκική πλευρά και δεν λαμβάνει τα δέοντα μέτρα. «Γι’ αυτό και σας συμβουλεύω όλους να ταξιδεύετε στην Ελλάδα και προπαντός στους φίλους μας στα Δωδεκάνησα και το νότιο Αιγαίο, όπου μας υποδέχονται υπέροχα και αντιμετωπίζουν πραγματικά τα όποια προβλήματα υπήρχαν κάποτε με τις εκδόσεις θεωρήσεων», είπε ο κ. Ζιντκίχ, αναφερόμενος στις ανταλλαγές φοιτητών με τη Ρόδο και στις ιδιαίτερες προσπάθειες του Γ.Μαχαιρίδη να διευρύνει τις συνεργασίες με τη ρωσική αγορά.
«Ξεκινώντας από τον τουρισμό μπορούμε να επεκταθούμε σε όλους τους τομείς οικονομικής συνεργασίας και το συνέδριό μας με την απευθείας επαφή των επιχειρηματιών είναι μια καλή ευκαιρία να αναδείξουμε τις πολλές δυνατότητες, που υπάρχουν, ειδικότερα στην ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές, τις υποδομές εν γένει, τους βιολογικούς καθαρισμούς και σχετικές τεχνολογίες, όπου η Ρωσία έχει υψηλό επίπεδο, αλλά φυσικά και τα παραδοσιακά μας αγροτικά προϊόντα, όπως εκείνα της ελιάς και του αμπελιού, όπου η περιοχή του νότιου Αιγαίου, αλλά και η Ελλάδα ολόκληρη έχει να δείξει πολλά», δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης, εκτιμώντας ότι η χώρα μας έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τον προνομιακά ευνοϊκό τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι.
«Εφέτος στο Νότιο Αιγαίο θα κλείσουμε περίπου τη σεζόν με 210-220.000 Ρώσους επισκέπτες και θα πρέπει να υπολογίσετε ότι ένας Ρώσος σημαίνει πλέον δύο Ευρωπαίοι από την άποψη των δαπανών τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, γι’ αυτό και μας χαροποιεί η υπόσχεση των φίλων μας ότι έως το 2016 οι Ρώσοι θα είναι πλέον οι πρώτοι σε αφίξεις στην περιοχή μας, μακάρι και σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Μαχαιρίδης, ο οποίος συνοδεύτηκε κατά τις επαφές του και στη συνέντευξη Τύπου από τον Γκεόργκι Μουράντοφ, πρώην πρεσβευτή στην Κύπρο και αντιπρόεδρο της ρωσικής Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας με ομογενείς Ρώσους στην πρώην ΕΣΣΔ, τον Ιβάν Σαββίδη, βουλευτή και επικεφαλής της 5ης Περιφέρειας ΣΑΕ, τον βουλευτή Σίμο Κεδίκογλου, πρόεδρο της ελληνορωσικής επιτροπής κοινοβουλευτικής συνεργασίας και τον Μιχαήλ Σπινέλλη, πρέσβη της Ελλάδας στη Ρωσία.
Ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας κ. Σαββίδης αναφέρθηκε στις γενικότερες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ «δύο ορθόδοξων χωρών με τόσα κοινά στοιχεία, όπως η Ελλάδα και η Ρωσία», εκτιμώντας ότι πρέπει να ενδυναμωθεί η συνεργασία των δύο πλευρών, έτσι ώστε «να μην αγοράσουν Γερμανοί και Αμερικανοί τα “φιλέτα” της Ελλάδας για ένα κομμάτι ψωμί». Υπέδειξε επίσης ως σημαντική προοπτική ανάπτυξης της συνεργασίας τον εξειδικευμένο τουρισμό, νεανικό, επιστημονικό και θρησκευτικό, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη εκδήλωση – ορκωμοσία Ρώσων αποφοίτων Ιατρικής από την περιοχή του Ροστόφ στον τάφο του Ιπποκράτη στην Κω.