Το “πράσινο φως” για τη συμμετοχή της στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και στο μηχανισμό στήριξης του ευρώ έλαβε η Γερμανία, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε τη συμμετοχή του Βερολίνου στη στήριξη της Ελλάδας, νόμιμη, απορρίπτοντας τις αγωγές που είχαν ως στόχο να μπλοκάρουν τη βοήθεια.
Ταυτόχρονα, οι δικαστές ζήτησαν να ενισχυθεί ο ρόλος του κοινοβουλίου και της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής στις αποφάσεις που αφορούν στη συμμετοχή της Γερμανίας, σε προγράμματα στήριξης άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Με την απόφασή του, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, απέρριψε τις προσφυγές ομάδας καθηγητών, συνταγματολόγων και οικονομολόγων, καθώς και του βουλευτή της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Πέτερ Γκαουβάιλερ, που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματική η συμμετοχή της Γερμανίας με 22,4 δισ. εγγυήσεις στο πρώτο πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδας και στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης EFSF με 123 δισ., με το επιχείρημα ότι παραβιάζεται η ρήτρα ‘no bail out’ που απαγορεύει την ανάληψη χρέους άλλης χώρας.
Αισιοδοξία
Η θετική απόφαση του δικαστηρίου σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες ήταν αναμενόμενη, ενώ το ίδιο αναμενόμενες ήταν και οι νέες απαιτήσεις αναφορικά με την εμπλοκή του κοινοβουλίου σε παρόμοιες αποφάσεις μελλοντικά.
Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού- το συντηρητικό CDU/CSU και το φιλελεύθερο FDP- συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε μια πολυεπίπεδη προσέγγιση για την εμπλοκή του γερμανικού κοινοβουλίου στις μελλοντικές αποφάσεις του Ταμείου.
Η κύρια ιδέα είναι ότι η κυβέρνηση χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση πριν συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες για νέα πακέτα διάσωσης, ωστόσο θα έχει εκτεταμένο περιθώριο να αποφασίσει για την τεχνική εφαρμογή των αποφάσεων του Ταμείου.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να φέρει πίσω στη συζήτηση την αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, ωστόσο τόνισε ότι θα διαπραγματευθεί την τελική συμφωνία για τα δικαιώματα συμμετοχής του κοινοβουλίου μόνο μετά την απόφανση του δικαστηρίου.
Ο βουλευτής Michael Roth, εκπρόσωπος ευρωπαϊκών υποθέσεων του αντιπολιτευτικού κόμματος SPD, είπε στη EurActiv Γερμανίας ότι αναμένει μια «κοινοβουλευτική και φιλική προς την Ευρώπη απόφαση».
Το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει στις 29 Σεπτεμβρίου για την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Ταμείου. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat) αναμένεται να αποφασίσει σε έκτακτη συνεδρίαση την ίδια μέρα ή την επόμενη.
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011, 08:41