Σύνοδος Κορυφής: Επιμένει στις θέσεις της η Ελλάδα

Εμμένει στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων.

 

Η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων.

 

Παράλληλα, η Αθήνα φέρεται να είναι υπέρ της μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

 

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

 

Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

 

Στο τραπέζι το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν

 

Στο τραπέζι της συνόδου της Παρασκευής και του Σαββάτου στις Βρυξέλλες είναι το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν, συνολικού ύψους και τα δύο 1,85 δισ. ευρώ. Αλλά για να επιτευχθεί συμφωνία θα πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές ειδικά μεταξύ των πλούσιων βορείων και των κρατών του ευρωπαϊκού νότου, που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την πανδημία του κορωνοϊού.

 

Διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν ότι στη σύνοδο διακυβεύονται πολλά, από την ευρωπαϊκή ενότητα, μέχρι το σήμα που θα σταλεί στις χρηματαγορές καθώς η βαριά ατζέντα περιλαμβάνει κι άλλα ακανθώδη ζητήματα, όπως η ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Brexit για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

 

Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να βρουν συμβιβαστική λύση εν μέσω διαφωνιών σε βασικά ζητήματα  όπως το συνολικό ύψος των κονδυλίων, τα κριτήρια διανομής, την αναλογία επιχορηγήσεων/δανείων.

 

Λαγκάρντ: Είναι σημαντικό οι ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα

 

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει μια φιλόδοξη και συντονισμένη δημοσιονομική στάση των κρατών δεδομένης της ραγδαίας συρρίκνωσης της οικονομίας. Αφού καλωσόρισε την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ σημείωσε ότι «είναι σημαντικό οι ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα φιλόδοξο πακέτο».

 

Σαρλ Μισέλ: Μία συμφωνία είναι απαραίτητη

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του προς τους 27 αρχηγούς των κρατών-μελών επισημαίνει την ανάγκη για συμφωνία. «Η εξεύρεση συμφωνίας θα απαιτήσει σκληρή δουλειά και πολιτική βούληση από την πλευρά όλων….Μία συμφωνία είναι απαραίτητη» σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ και καλεί τους ηγέτες για την εξεύρεση εφαρμόσιμων λύσεων και την κατάληξη σε συμφωνία προς όφελος των πολιτών.

 

Πρώτη καταχώρηση 07:29

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ