Σε θετική κατεύθυνση κινούνται οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο “Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας, αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, πρόστιμα για τη διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων, ρύθμιση θεμάτων για τη βιομηχανία, τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την έρευνα, την καινοτομία και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και λοιπές διατάξεις”.
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, κατά την ομιλία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την Παρασκευή, 17 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, με σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου γνωστοποιείται ότι ο κ. Κόλλιας ανέφερε:
“Είναι αναγκαία η εξ’ αποστάσεως – με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων – διενέργεια των γενικών συνελεύσεων των ανωνύμων εταιρειών, δεδομένου ότι η υιοθέτηση των τηλεδιασκέψεων αποτελεί, πλέον, μια αναγκαιότητα. Η απλοποίηση της ίδρυσης Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Επιχειρήσεων (ΙΚΕ), με τη δυνατότητα να συστήνονται ηλεκτρονικά, με εξαίρεση μόνο τις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο, συμβάλει στη μείωση του χρόνου και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, για τη σύσταση αυτής της μορφής επιχειρήσεων, η οποία θεωρείται και η πλέον ευέλικτη μορφή. Για να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και να εξυπηρετούνται οι επιχειρήσεις, προτείνεται η ηλεκτρονική σύσταση εταιρειών με τις απαραίτητες διασυνδέσεις με άλλα ειδικά και δημόσια μητρώα, αρχεία και βιβλία που τηρούνται.
Σχετικά με τις αμοιβές των μελών των Μητρώων Πιστοποιημένων Ελεγκτών και Αξιολογητών, που για την καταβολή των αποζημιώσεών τους απαιτείται η έκδοση τίτλων κτήσης, το ΟΕΕ επανέρχεται στην πρότασή του για εξαίρεση μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, συνταξιούχων ή ανέργων, οι οποίοι απασχολούνται περιστασιακά ως αξιολογητές, ελεγκτές των δράσεων του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
Οι αναθεωρημένες στρατηγικές για την Έξυπνη Εξειδίκευση κρίνονται αναγκαίες, καθώς δεν θα επικεντρώνονται μόνο στην έρευνα και στην ανάπτυξη, αλλά θα στοχεύουν και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ως προς τις καινοτόμες επενδύσεις. Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας και η στήριξη της βιομηχανίας πρέπει να αποτελέσουν εθνικό στόχο.