Οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα, αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ, σε περίπου 32 δισ.
Για «εθνική επιτυχία» και για προσπάθεια που έφτασε σε «ένα αίσιο τέλος» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα από τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής. «Επιστρέφουμε με συνολικό πακέτο που ξεπερνά 70 δις ευρώ. Μέσα από αμοιβαίους συμβιβασμούς, καταφέραμε να προστατεύσουμε τα προγράμματα που έχουν σημαντικές εθνικές καταβολές. Η Ελλάδα που έχει ανακτήσει αξιοπιστία της, συμμετείχε σε όλες τις διαπραγματεύσεις τα τελευταία 24ωρα. Είναι μια απάντηση που στέλνει ενωμένη η Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες», τόνισε κ. Μητσοτάκης.
«Πετύχαμε ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Από την αρχή η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που είχαμε ζητήσει μια μεγάλη, φιλόδοξη και ευέλικτη αντίδραση από την Ευρώπη. Είχαμε στείλει, με άλλους ηγέτες, στις 25 Μαρτίου επιστολή στον Πρόεδρο του Συμβουλίου που του ζητούσαμε να τολμήσει η Ευρώπη να δανειστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να δώσει τους πόρους απευθείας στα κράτη μέλη».Μετά από πολύ προσπάθεια και από αμοιβαίους συμβιβασμούς, όπως είπε, «πετύχαμε να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση της Ευρώπης που ακούει τη βοή των επικείμενων γεγονότων. Οι περιστάσεις μας ορίζουν και οι επιλογές μας καθορίζουν».
Οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ, σε περίπου 32 δις. Τα χρήματα αυτά εκταμιεύονται με όρους που θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Το σημαντικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο θα το επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων. Είναι μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα μπροστά».
«Για την επόμενη τριετία, πέραν των πόρων από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, έχουμε ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο με το οποίο θα υπηρετήσουμε το κεντρικό σχέδιο μεταμόρφωσης της χώρας. Ο κορωνοϊός, μέσα στην τραγωδία του, μας έδωσε το έναυσμα ως Ευρώπη να κάνουμε ένα βήμα που φάνταζε αδιανόητο, είναι και μια ένδειξη πώς μεταφράζεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Αυτό που έγινε ως προς την δομή των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι ένα σημαντικό άλμα προς το μέλλον».Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «κανείς δεν μπορεί να βάλει βέτο σε επίπεδο Συμβουλίου, καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση των χρημάτων. Δεν δημιουργεί ζήτημα στην απορρόφηση των πόρων. Έγιναν κάποιες παραχωρήσεις. Το τίμημα για να μπορέσουμε να πείσουμε τις ”φειδωλές” χώρες να δεχθούν τις επιχορηγήσεις, ήταν προφανώς να πάρουν κάποιες περισσότερες επιστροφές. Επιλέξαμε και δώσαμε αγώνα να προστατευθούν τα προγράμματα που είχαν εθνικές κατανομές. Σε έναν ιδεατό κόσμο θα θέλαμε περισσότερους πόρους. Συνολικά ήταν ένας εύλογος, δίκαιος συμβιβασμός. Πριν από 3 μήνες οι πιο πολύ θα έλεγαν ότι ανήκει σε επιστημονική φαντασία μια τέτοια εξέλιξη».Όσον αφορά στους όρους, όπως σημείωσε, «δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικά στους όρους, ήταν αυτοί που είχαν προδιαγραφεί από την αρχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν υπάρχει ένσταση από κάποια χώρα, μπαίνει χειρόφρενο και θα έρθει προς συζήτηση στο Συμβούλιο. Καμία χώρα δεν μας δίνει ούτε τώρα χρήματα άνευ όρων, δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Έχουμε την υποχρέωση διοικητικά και οργανωτικά να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας ώστε να απορροφήσουμε πόρους με μεγαλύτερη ταχύτητα».