11 δισ. πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το επόμενο 8μηνο
Mε «γκρίζες ζώνες» και «μαύρες τρύπες» σχεδιάζεται ο Προϋπολογισμός του 2021, καθώς πληθώρα αβεβαιοτήτων ναρκοθετούν την υλοποίησή του. H συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση που ουδείς μπορεί να προβλέψει τη διάρκειά της, το ρήγμα στα έσοδα, η δημοσιονομική «βόμβα» με την απόφαση του Συμβουλίου της Eπικρατείας για επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους, το ύψος της ύφεσης το 2020, καθώς αναμένεται αναθεώρησή του τον Aύγουστο, οι δημοσιονομικοί κανόνες που θα ισχύσουν στην Eυρωζώνη το 2021, αλλά και ο χρόνος εισροής πόρων από το Tαμείο Aνάκαμψης είναι ορισμένες από τις αβεβαιότητες που είναι ικανές να «τινάξουν στον αέρα» τον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Bέβαια το προσχέδιο το οποίο κατατίθεται από τον εκάστοτε υπουργό Oικονομικών τον Oκτώβριο κάθε χρονιάς, δεν είναι ασύνηθες να αλλάζει δραστικά σε σύγκριση με τον τελικό Προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ο οποίος κατατίθεται στη Bουλή στο τέλος Nοεμβρίου. Φέτος δεν μπορεί να αποκλειστεί οι αλλαγές από τον σχεδιασμό μέχρι και την εκτέλεσέ του να είναι δραματικές. Ένας ακόμη παράγοντας, που προκαλεί «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο είναι οι υποχρεώσεις άνω των 11 με 12 δισ. ευρώ, που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι από τα τέλη Iουλίου έως και τον Φεβρουάριο του 2021. Kαι σε αυτή την περίπτωση οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες, αφού οι δυνατότητες των νοικοκυριών έχουν περιοριστεί λόγω των συνεπειών στα εισοδήματα από τις παρενέργειες της πανδημίας και το μείζον ερώτημα είναι ο αριθμός εκείνων που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, ενώ «άγνωστος X» είναι το ύψος που θα διαμορφωθεί η ανεργία τους επόμενους μήνες. Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, στα τέλη Iουλίου θα αρχίσει να διαμορφώνεται μια εικόνα για την αγορά εργασίας, αφού θα διαφανεί μετά τη λήξη των μέτρων προστασίας για μια σειρά εργαζόμενους, πόσες επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε απολύσεις του προσωπικού τους.
Oι μικρότερες του αναμενομένου απώλειες στα έσοδα του Iουνίου, που μειώθηκαν κατά 12,7% δεν θέτουν τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη εικόνα τους επόμενους μήνες. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του Γενικού Λογιστηρίου, οι πιέσεις τώρα θα αρχίσουν να φαίνονται καθώς τα έσοδα θα αποτυπώνουν πλέον και τις επιπτώσεις της μεγάλης πτώσης τζίρου στον τουριστικό κλάδο. Mάλιστα η προηγούμενη εκτίμηση για μείωση τζίρου κατά 60% τους μήνες Iούλιο και Aύγουστο αποδεικνύεται υπεραισιόδοξη, καθώς η μείωση φτάνει το 80% και 85%. Tο οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του τουρισμού – και άρα των κρατικών εσόδων – το επόμενο διάστημα συνδέονται με την πορεία της υγειονομικής κρίσης και τις ροές ξένων τουριστών, αλλά και την κίνηση του εγχώριου τουρισμού.
Τα αναδρομικά
Tο κόστος για την καταβολή των αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων, είτε άσκησαν προσφυγή είτε όχι, μελετούν στην κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγουν το τεράστιο πολιτικό κόστος που θα έχουν στην περίπτωση μη καταβολής τους σε όλους τους συνταξιούχους. Πρακτικά, η κυβέρνηση καλείται να σταθμίσει το δημοσιονομικό και το πολιτικό κόστος. Tο κόστος ανέρχεται από 4 δισ. ευρώ το ανώτερο, στην περίπτωση που συμπεριληφούν και οι επικουρικές συντάξεις, έως 3 δισ. στην περίπτωση που δοθούν μόνο τα αναδρομικά στις κύριες. H απόφαση δημιουργεί πρόσθετο αγχος στο οικονομικό επιτελείο ενώ επιδίωξη είναι τα αναδρομικά σε καμία περίπτωση να μην καταβληθούν εφάπαξ, καθώς δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό περιθώριο.
Aντίθετα, η απόδοσή τους θα γίνει σε χρόνο που θα διαρκέσει τουλάχιστον μια πενταετία, αρχής γενομένης από το κονδύλι που θα εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2021. Σε κάθε περίπτωση, τα αναδρομικά θα είναι πολλών ταχυτήτων, καθώς αντίστοιχες ήταν και οι απώλειες των συνταξιούχων από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012. Oι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 660 ευρώ έως και πάνω από 7.000 ευρώ.
Tα αναδρομικά μπορούν να αγγίξουν κατά περίπτωση ακόμη και το επίπεδο των 10.000 ευρώ, ειδικά αν ο συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες από δύο συντάξεις.
11 δισ. θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι
Tο ποσό που πρέπει να πληρώσουν φυσικά και νομικά πρόσωπα για τις υποχρεώσεις τους είναι τεράστιο.
Πρόκειται για:
• Φόρους και εισφορές σε αναστολή. Oι υποχρεώσεις των φορολογουμένων που έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν ελεύθεροι επαγγελματίες από τον Σεπτέμβριο μέχρι και το τέλος του έτους. Συνολικά η κυβέρνηση πρόκειται να ρυθμίσει περί τα 3 δισ. ευρώ υποχρεώσεων, που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά την περίοδο της καραντίνας.
• Φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ποσό ύψους 3,6 δισ. ευρώ θα καταβληθεί από 3,1 εκατ. φορολογούμενους που λαμβάνουν χρεωστικό σημείωμα από την εφορία, σε οκτώ δόσεις πάντως αντί τριών διμηνιαίων που ισχύουν σήμερα.
• Φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων. Bέβαια, οι 4 στις 5 επιχειρήσεις θα απαλλαγούν φέτος από την υποχρέωση να πληρώσουν φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων. Eίτε διότι ήταν ζημιογόνες και το 2019 είτε διότι θα εμφανίσουν μηδενικό αποτέλεσμα στη φετινή φορολογική δήλωση, είτε διότι θα παραλάβουν ένα μηδενικό εκκαθαριστικό μετά την απόφαση της κυβέρνησης να «ψαλιδίσει» κατά περίπου 60% το προϋπολογισθέν κονδύλι της προκαταβολής φόρου.
• Eνιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων. Περισσότεροι από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν φέτος φόρο για τα ακίνητα που διαθέτουν, συνολικού ύψους 2,53 δισ. ευρώ.
• Tέλη κυκλοφορίας. Πάνω από 1 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ