Οι γερουσιαστές ενέκριναν το σχέδιο νόμου που προβλέπει να ενταχθεί στο Σύνταγμα ο λεγόμενος “χρυσός κανόνας”, που θέτει όρια σε ό,τι αφορά το επίπεδο του ελλείμματος και του χρέους.
Έτσι, η Ισπανία έγινε -μετά τη Γερμανία- η δεύτερη χώρα της ΕΕ, η οποία αποκτά συνταγματικής ισχύος κανόνα που επιβάλλει την δημοσιονομική πειθαρχία.
Η προσδοκία της ισπανικής κυβέρνησης είναι οι ‘αγορές’, να αντιμετωπίζουν πλέον την Ισπανία ως ένα κράτος-υπόδειγμα στον τομέα αυτόν, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές στη Μαδρίτη.
Ο “χρυσός κανόνας” είχε ήδη προ ημερών εγκριθεί από τα μέλη της ισπανικής Κάτω Βουλής. Σήμερα, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στη Γερουσία.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 233 ψήφοι υπέρ, έναντι μόλις τριών κατά.
Καλά πληροφορημένες νομικές πηγές στη Μαδρίτη σχολιάζουν ότι ύστερα από την παρέλευση 15 ημερών από σήμερα, θα ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες κατά το νόμο διαδικασίες κι ο “χρυσός κανόνας” θα αποκτήσει συνταγματική ισχύ.
Θεωρητικά, πάντως, ένα ποσοστό 10% βουλευτών ή γερουσιαστών μπορεί, έως τότε, να ζητήσει τη διεξαγωγή και δημοψηφίσματος γι’ αυτόν τον “χρυσό κανόνα” οπότε, κατά νόμο, η ισπανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διοργανώσει τέτοιο δημοψήφισμα.