Τάξη στα οικονομικά των ευρωπαϊκών χωρών φαίνεται πως έχει βαλθεί να επιβάλει η Ολλανδία, με νέα πρόταση που καταθέτει για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρουτ και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, με άρθρο τους στους Financial Times, προτείνουν το διορισμό «τσάρου προϋπολογισμών» στην Ευρωζώνη.
O «τσάρος προϋπολογισμών» των κ. κ. Ρουτ και Γιάγκερ, θα έχει την εξουσία να υπαγορεύει φόρους και δαπάνες στις χώρες της Ευρωζώνης και σε έσχατη περίπτωση να αποφασίζει αν μια χώρα θα πρέπει να εκδιωχθεί από το ευρώ.
Παράλληλα, θα πρέπει να έχει την εξουσία να επιβάλει επίπονες ποινές στις «άσωτες χώρες», μεταξύ των οποίων και την παρακράτηση κεφαλαίων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
Σε περίπτωση που μια χώρα εξακολουθεί να μην υπακούει, θα υποχρεώνεται να παραχωρεί τις εξουσίες επί του προϋπολογισμού της στον Επίτροπο, ο οποίος θα αποφασίζει για την τελική μορφή του προϋπολογισμού.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ρουτ, ηγέτη των φιλελευθέρων, η Ευρωζώνη θα πρέπει να υποχρεώνει χώρες να εγκαταλείπουν το ευρώ, αν δεν υπακούν στις αποφάσεις του Επιτρόπου. «Οι χώρες που δεν θέλουν να υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς, μπορούν να διαλέξουν αν θα εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη. Έσχατη κύρωση θα είναι να υποχρεώνονται χώρες να εγκαταλείψουν το ευρώ», γράφουν στην βρετανική εφημερίδα οι κ.κ. Ρουτ και ο ντε Γιάγκερ.