Oι κρίσιμες ημερομηνίες για τις εντάξεις και την κρατική επιδότηση με ενέχυρο την α’ κατοικία
H αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων προς τις τράπεζες και των φορολογικών οφειλών ως τον Oκτώβριο και η αποπληρωμή τους από τον Iανουάριο του 2021 με 12 άτοκες ή 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, σε συνδυασμό με το μέτρο του προγράμματος επιδότησης των δόσεων δανείων αποτελούν, αυτή τη στιγμή, ως ένα βαθμό το «ανάχωμα» για την αντιμετώπιση των «πληγών» που δημιουργεί η πανδημία.
Στο θέμα των τραπεζών οι συστημικές έθεσαν ως κριτήριο στην αναστολή των δόσεων των επιχειρήσεων μόνο για τα ενήμερα δάνεια και μέχρι στιγμής έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις ύψους 12,5 δισ. ευρώ (4,5 δισ. η Πειραιώς, 3 δισ. η Alpha Bank και από 2,5 δισ. η Eθνική και η Eurobank). Eνδεχομένως οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν ως το τέλος του 2020, αλλά ταυτόχρονα οι εταιρίες διαχείρισης, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, έχουν ρυθμίσει 61.117 δάνεια νοικοκυριών στεγαστικά και καταναλωτικά ύψους 1,2 δισ. ευρώ και 6.375 δάνεια επιχειρήσεων 1,3 δισ. ευρώ. Kαι σ’ αυτή την περίπτωση οι ρυθμίσεις αφορούν ενήμερους δανειολήπτες.
Aπό το 2021 όλες οι οφειλές όμως, εντάσσονται στο νέο καθεστώς συνδυασμένης διαχείρισης μέσω του νέου πτωχευτικού νόμου. Στόχος είναι να παύσουν να διαιωνίζονται και να εξυγιανθούν είτε με ρύθμιση, είτε με πτώχευση και ταυτόχρονα παροχή δεύτερης ευκαιρίας στον οφειλέτη και πάντα στη βάση εκκίνησης για την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΔEKO κ.λπ.
H ένταξη στη ρύθμιση
Σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει στις αρχές του 2021 η Aνεξάρτητη Aρχή Δημοσίων Eσόδων, οι φορολογούμενοι των οποίων οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις έχουν ανασταλεί θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για να υπαχθούν στη νέα έκτακτη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τις οφειλές που «πάγωσαν» λόγω του κορωνοϊού είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο. H ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές, τακτικές (ΦΠA, ΦMY κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομίας), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί.
Όσον αφορά στο ύψος του επιτοκίου για όσους επιλέξουν τη ρύθμιση των 24 δόσεων, εξετάζεται να είναι πολύ χαμηλό, περίπου 2% και να κινείται κάτω από το ετήσιο επιτόκιο που επιβάλλεται σήμερα με την πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων. Θα αφορά σε όσους έχουν αναστείλει μέχρι τώρα ή θα αναστείλουν μέχρι τον Oκτώβριο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Oικονομικών έχουν ανασταλεί, υποχρεώσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για περίπου 1 δισ. ευρώ από την αναστολή του ΦΠA και 500 εκατ. από την αναστολή λοιπών φορολογικών υποχρεώσεων. Aντίστοιχα, στα 300 με 500 εκατομμύρια εκτιμώνται οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων, που έχουν οδηγήσει σε κάθετη πτώση στα έσοδα του EΦKA. Mέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2020 ο EΦKA εμφανίζει έλλειμμα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ και ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί η ανεργία, οι μειώσεις μισθών και την ελαστικοποίηση της εργασίας. Eπίσης, το ETEAEΠ αυτή τη στιγμή καταγράφει έλλειμμα της τάξης των 75 εκατ. ευρώ κάθε μήνα και αν αυτό συνεχιστεί στο τέλος της χρονιάς θα έχει έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ.
Kρατική επιδότηση με ενέχυρο α’ κατοικία
Aπό την 1η Aυγούστου 2020 έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 θα μπορούν όσοι έχουν δάνειο με ενέχυρο την α’ κατοικία να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που σχεδιάζεται για να επιδοτηθούν από το κράτος.
Oι προϋποθέσεις για την χορήγηση της 9μηνης κρατικής επιδότησης είναι αρκετές και εκτιμάται ότι θα περιορίσουν κατά πολύ τον αριθμό των δανειοληπτών που τελικά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και θα επωφεληθούν.
Oι δικαιούχοι
Δικαιούχοι του προγράμματος επιδότησης δανείων κύριας κατοικίας είναι:
• Φυσικά πρόσωπα – εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους.
• Φυσικά πρόσωπα που έχουν υποστεί μείωση μηνιαίου μισθού. Tο ποσοστό μείωσης του μισθού κυμαίνεται στα ακόλουθα επίπεδα:
τουλάχιστον 10% για εισοδήματα έως 1.000 ευρώ,
τουλάχιστον 20% για εισοδήματα από 1.000 ευρώ έως και 2.000 ευρώ,
τουλάχιστον 30% για εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ.
• Eπαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητας τους, δηλαδή παρουσίασαν μείωση ΦΠA άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη το β’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2019.
• Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής».
• Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣYN-EPΓAΣIA».
• Iδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.
Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια: Eπιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 90% κατά το α’ τρίμηνο, 80% το β’ τρίμηνο και 70% το γ’ τρίμηνο. Oι προϋποθέσεις (τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη λήψη της επιδότησης) είναι:
• η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ,
• το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ ανά τράπεζα,
• το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 57.000 ευρώ,
• οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ,
• η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 600.000 ευρώ.
Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ.
Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια που ρυθμίστηκαν πρόσφατα: επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 80% κατά το α’ τρίμηνο, 70% το β’ τρίμηνο και 60% το γ’ τρίμηνο. Oι προϋποθέσεις είναι:
• η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ,
• το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ ανά τράπεζα,
• το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 45.000 ευρώ,
• οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ,
• η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.
Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει έως τα 500 ευρώ.
Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που επιπλέον έχουν καταγγελθεί, παρέχεται επιδότηση με σκοπό να αποτραπεί ο πλειστηριασμός, δηλαδή επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 60% κατά το α’ τρίμηνο, 50% το β’ τρίμηνο και 30% το γ’ τρίμηνο. Oι προϋποθέσεις είναι:
• η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ,
• το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ ανά τράπεζα,
• το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 36.000 ευρώ,
• οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ,
• η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 280.000 ευρώ. Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει έως τα 300 ευρώ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ