Ανάλογα με τον πληθωρισμό η ΕΚΤ θα αποφασίσει χαλάρωση

Παρέμβαση του Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει πότε θα χαλαρώσει το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, βασιζόμενη κυρίως στο πώς εξελίσσεται ο πληθωρισμός, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

 

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι οι αγορές assets ίσως συνεχιστούν για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

 

Η σύνδεση της μοίρας του προγράμματος τόνωσης με τις τιμές καταναλωτή, σηματοδοτεί πιθανή στήριξη για την επέκταση του προγράμματος πέραν του Ιουνίου 2021, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για χρόνια.

 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Olli Rehn, έχει δηλώσει προσφάτως μάλιστα ότι η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει κινδύνους αποπληθωρισμού που τροφοδοτούνται από την πανδημία.

 

“Έχουμε μια στρατηγική εξόδου”, ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας στο Bloomberg, όταν ερωτήθηκε για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

 

“Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την εξέλιξη του πληθωρισμού”, τόνισε.

 

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι αναμένει η ΕΚΤ να κάνει χρήση του συνόλου του προγράμματος των 1,35 τρισ. ευρώ της ΕΚΤ, γνωστό ως ΡΕΡΡ.

 

Δήλωσε ακόμη ότι η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, αν και μια εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένα μέρη του κόσμου, αποτελεί αιτία ανησυχίας.

 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, έχει προειδοποιήσει ότι οι προοπτικές ανάκαμψης παραμένουν αβέβαιες και άνισες, παρά το πρόσφατο δημοσιονομικό πακέτο των 750 δισ. ευρώ που στόχο έχει να βοηθήσει τα πιο ευάλωτα κράτη της περιοχής.

 

Ο Γ. Στουρνάρας συμμερίζεται την επιφυλακτικότητά της. “Ενώ είναι αλήθεια ότι παρατηρούμε μια ύφεση τον Απρίλιο, οι κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν”. Πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομία αναπτύσσεται ξανά μετά από μήνες συρρίκνωσης, ωστόσο οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να διατηρήσουν τους εργαζόμενους μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ασθενούς εμπορίου διεθνώς και ζήτησης.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ