Ποια δάνεια αφορά – Τι ισχύει
Εν μέσω πολιτικής «τρικυμίας» θα ανοίξει τη Δευτέρα 3 Αυγούστου η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις από τους δανειολήπτες που πλήττονται από τον κοροναϊό για την επιδότηση των δόσεων των δανείων τους με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.
Η κόντρα του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αναδείχθηκε στα έδρανα της Βουλής όταν ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσακαλώτος κατήργησαν την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ευθείς αμέσως ο κ. Τσακαλώτος απάντησε λέγοντας «απορώ, με το όψιμο ενδιαφέρον σας για τα λαϊκά στρώματα».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας για το πρόγραμμα «Γέφυρα» και την προστασία της πρώτης κατοικίας των «κόκκινων» δανειοληπτών, από τους πλειστηριασμούς, υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια στην Ελλάδα, δεν θα δοθεί παράταση στην αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ούτε θα υφίσταται καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας – κάτι που αποτελούσε διακαή πόθο και των τραπεζών και των δανειστών».
Το πρόγραμμα-γέφυρα καλύπτει μόνο πληγέντες από τον κοροναϊό με κόκκινα ή και ενήμερα δάνεια, με το κράτος να επιδοτεί για εννέα μήνες τη δόση του στεγαστικού τους δανείου, διευκολύνοντας τόσο τους οφειλέτες όσο και τις τράπεζες να μη φορτωθούν με νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Το νέο πρόγραμμα – γέφυρα
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι στο εν λόγω πρόγραμμα θα ενταχθούν πάνω 300.000 στεγαστικά δάνεια, από τα οποία τα 200.000 αφορούν εξυπηρετούμενα δάνεια και τα υπόλοιπα 100.000 ανήκουν στα μη εξυπηρετούμενα.
Οι δανειολήπτες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς του taxisnet και το σύστημα αυτόματα θα αντλεί όλα τα δεδομένα εισοδήματος και περιουσίας, σε συνεργασία και με τις τράπεζες, ώστε να προκύπτει η επιλεξιμότητα ή μη του δανειολήπτη. Το μόνο το οποίο θα καλείται να συμπληρώσει ο δανειολήπτης θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ποια είναι η πρώτη του κατοικία καθώς δεν είναι σε γνώση ούτε της εφορίας ούτε της τράπεζας.
Πέραν των εισοδηματικών κριτηρίων που κινούνται στη ζώνη των 30.000-50.000 ευρώ, το ύψος της αξίας της πρώτης κατοικίας αλλά και η αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας, το ύψος της αξίας της κινητής περιουσίας ( καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα κλπ) αλλά και το υπόλοιπο του δανείου στην τράπεζα θα ανοίγουν το δρόμο για την επιδότηση της δόσης που μπορεί να φτάνει έως και το 90% για «πράσινους» δανειολήπτες.
Δικαιούχοι της επιδότησης δόσης για εννέα μήνες θα είναι φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν λάβει δάνειο είτε στεγαστικό, είτε επιχειρηματικό, είτε καταναλωτικό με υποθήκη την πρώτη κατοικία τους , εφόσον επλήγησαν από τον κορoναϊο γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από την συμπερίληψή τους στη λίστα των δικαιούχων έκτακτων μέτρων κρατικής ενίσχυσης ( «κούρεμα» ενοικίου, καταβολή επιδόματος ειδικού σκοπού, συμμετοχή στο πρόγραμμα «Συνεργασία»).
Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος 20% εξαιτίας της πανδημίας ακόμα και εάν δεν περιλαμβάνονται σε καμία λίστα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας για τη λήψη μέτρων στήριξης.
Ποια δάνεια αφορά το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα αφορά τόσο «πράσινα» όσο και «κόκκινα» δάνεια. Πιο συγκεκριμένα, για τα εξυπηρετούμενα δάνεια προβλέπεται επιδότηση σε ποσοστό 90% κατά το 1ο τρίμηνο, κατά 80% το 2ο τρίμηνο και κατά 70% το 3ο τρίμηνο.
Πρόβλεψη υπάρχει και για τις περιπτώσεις των δανείων που δεν εξυπηρετούνται, με τη μηνιαία δόση να επιδοτείται σε ποσοστό 80% κατά το 1ο τρίμηνο, κατά 70% το 2ο τρίμηνο και κατά 60% το 3ο τρίμηνο.
Οι «παγίδες»
Όλοι οι δικαιούχοι θα υπογράψουν αίτηση με την οποία θα αποδέχονται την άρση του φορολογικού και του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου η πλατφόρμα να αναζητήσει τυχόν κρυφή περιουσία ή εισοδήματα.
Παράλληλα, θα δεσμεύονται ότι θα εξυπηρετούν κανονικά το στεγαστικό τους δάνειο, για διάστημα από 6 έως 18 μήνες, μετά την ολοκλήρωση του εννεαμήνου της επιδότησης.
Όσοι διακόψουν την κανονική πληρωμή των δόσεων, μετά τη λήξη της επιδότησης και εντός 6-18 μηνών, θα κληθούν να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό της επιδότησης που έλαβαν και με τόκο 2% μηνιαίως. Το ποσό θα βεβαιωθεί ως έσοδο προς το Δημόσιο και θα επιδιωχθεί η είσπραξή του με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Όσοι λάβουν επιδότηση, αλλά διαπιστωθεί εκ των υστέρων από διασταυρώσεις ότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε επειδή είχαν και άλλα εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία που απέκρυψαν είτε επειδή δεν είχαν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης του κοροναϊού, θα κληθούν να επιστρέψουν στο Δημόσιο όλο το ποσό της επιδότησης που έλαβαν και με τόκο 5%, από τον χρόνο καταβολή τους.