Και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
“Αίτημα” για άμεση μείωση του φόρου εισοδήματος στη μεσαία τάξη ακόμη και μέσα από την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ενσωματώνει στο πόρισμά της η Επιτροπή Πισσαρίδη. Ζητά επίσης να θεσπιστούν ακόμη περισσότερα κίνητρα για να τονωθούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές, να ενοποιηθούν οι φόροι ακινήτων αλλά και να “μετακινηθούν” σε τοπικό επίπεδο κάτι που στην πράξη μπορεί να συνεπάγεται ακόμη και την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα στις μεγάλες ιδιοκτησίες. Το πόρισμα της επιτροπής αναμένεται να δοθεί τη Δευτέρα για δημόσια διαβούλευση. Όπως αναφέρεται στα βασικά συμπεράσματα, η ενίσχυση της μισθωτής εργασίας αποτελεί βασική προτεραιότητα όπως επίσης και η ανάγκη να αυξηθεί συνολικά η απασχόληση στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (σ.σ η απασχόληση στην Ευρώπη φτάνει στο 74% και την Ελλάδα είναι 68,4%).
Μεταξύ των 42 αναπτυξιακών παρεμβάσεων που προτείνονται, η επιτροπή ζητά όσον αφορά στην φορολογία:
1. Τη μείωση των συντελεστών μετά τα πρώτα κλιμάκια. Υπενθυμίζεται ότι μετά το πρώτο κλιμάκιο όπως θεσπίστηκε από την σημερινή κυβέρνηση και το οποίο έχει συντελεστή 9%, υπάρχουν συντελεστές από 22% έως και 44%. Ειδικά ο υψηλός συντελεστής στην Ελλάδα ενεργοποιείται από πολύ χαμηλά επίπεδα (40.000 ευρώ) κάτι που λειτουργεί ως ισχυρό αντικίνητρο για την δήλωση υψηλότερων εισοδημάτων στην εφορία.
2. Την απάλειψη της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία επιβαρύνει πρόσθετα τους φορολογούμενους με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ. Αυτή η πρόταση ταυτίζεται με τις εξαγγελίες που έχει κάνει η κυβέρνηση αλλά προϋποθέτει το να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος της τάξεως του 1 δις. ευρώ.
3. Την ενοποίηση και τη μετακίνηση των φόρων ακινήτων στο τοπικό επίπεδο. Η επιτροπή αναφέρεται στον ΕΝΦΙΑ και στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων οι οποίοι μαζί με το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας αλλά και τα δημοτικά τέλη, συνιστούν το “πακέτο” των επιβαρύνσεων για την κατοχή ακινήτων. Προτείνεται ένα νέο ενοποιημένο πλαίσιο όπου αντί ο πολίτης να πληρώνει φόρους κατοχής στο κράτος και στη συνέχεια το κράτος να επιδοτεί τους δήμους, να θεσπιστεί ένας ενιαίος φόρος ο οποίος θα καταλήγει στον δήμο έτσι ώστε και ο πολίτης να έχει την αίσθηση της ανταποδοτικότητας για τα ποσά που καταβάλλει.
4. Την θέσπιση επιταχυνόμενων αποσβέσεων για επενδύσεις σε εξοπλισμό επιχειρήσεων. Η αύξηση των επενδύσεων αποτελεί πολύ μεγάλη προτεραιότητα καθώς τίθεται ως εθνικός στόχος η αύξηση των συνολικών επενδύσεων από το 12% που είναι σήμερα, στο 20-25%. Οι υπερ-αποσβέσεις, είναι ένας τρόπος να τονωθούν οι επενδύσεις καθώς ουσιαστικά προκαλούν μείωση φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις
Πηγή: thetoc.gr