Από τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις που αναμένεται να γίνουν είναι αυτές των θυγατρικών της ΔΕΗ.
Τόσο το επιτελείο του όσο και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου μελετάνε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή ή ακόμη και την πώληση θυγατρικών της ΔΕΗ, με πιθανότερο σενάριο το δεύτερο.
Οι παραπάνω είναι οι επιλογές που προκρίνει η κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης, ενώ το ενδεχόμενο περαιτέρω μετοχοποίησης απομακρύνεται λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο Χρηματιστήριο.
Για δε την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου, «θα καταλήξουμε σε ένα συνδυασμό πώλησης μονάδων και ανταλλαγής ισχύος, που θα μπορέσει να μας κάνει συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας, αλλά ταυτοχρόνως να διαφυλάξει και την αξία της Επιχείρησης».
Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν στο πλαίσιο συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΗ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πτολεμαϊδα.
Δύσκολη διαπραγμάτευση
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για δύσκολη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με το ζήτημα των λιγνιτών, η οποία πάντως αναμένεται να κλείσει τις επόμενες εβδομάδες.
«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία δεν θα αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της Επιχείρησης, και, άρα, πώληση μέσω Χρηματιστηρίου δεν είναι στις προθέσεις μας», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
«Υπάρχουν», πρόσθεσε, «επιλογές που έχουν να κάνουν, είτε με την εύρεση στρατηγικού επενδυτή για το ποσοστό που θα πωληθεί, είτε με τη διακράτηση ενός μεγαλύτερου ποσοστού από το Δημόσιο και την πώληση θυγατρικών της ΔΕΗ. Οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν άμεσα, αλλά το επόμενο έτος και θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τη συζήτηση και με τη ΔΕΗ αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους».
Απελευθέρωση ενέργειας
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα, η οποία δίνει, όπως είπε, μεγαλύτερη δύναμη στο ρυθμιστή, καλύτερη προστασία των καταναλωτών και περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Τόνισε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει και θα στηρίξει τις προσπάθειες της ΔΕΗ να δραστηριοποιηθεί εκτός Ελλάδας.
Στο ΔΣ συζητήθηκαν, επίσης, οι ελλείψεις προσωπικού, κυρίως στα ορυχεία και την ηλεκτροπαραγωγή, για τις οποίες ο υπουργός ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να καταθέσει συνολική πρόταση «στο πλαίσιο περιορισμού των δαπανών που κινούμαστε όλοι», θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, οι απαλλοτριώσεις και μετεγκαταστάσεις οικισμών από λιγνιτοπαραγωγικές περιοχές, καθώς και το σχέδιο «Ήλιος» για την εξαγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά προς την ΕΕ, σχέδιο στο οποίο, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενθάρρυνε τη ΔΕΗ να συμμετάσχει.