Στο επίκεντρο των συζητήσεων της Φιλανδίας και της Αυστρίας είναι η αναζήτηση λύσης στο θέμα των απαιτήσεων της πρώτης για την παροχή εγγυήσεων για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά και η γενικότερη κρίση γύρω από το ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Αυστρία ήταν από τις πρώτες χώρες που είχε αντιδράσει στη σχετική ελληνο-φινλανδική συμφωνία στα μέσα Αυγούστου και η υπουργός της των Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ έχει τοποθετηθεί εξαρχής κατά της συμφωνίας Ελλάδας-Φινλανδίας και έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της και την κριτική της στους ειδικούς όρους που συμφωνήθηκαν ανάμεσα σε Αθήνα και Ελσίνκι.
Πρόσφατα η κ. Φέκτερ είχε τονίσει σε συνέντευξή της πως δεν είναι κάτι νέο το ό, τι μικρότερες χώρες της Ευρωζώνης ζητούν εγγυήσεις για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και πως η Φινλανδία ζητά εδώ και ένα χρόνο τέτοιες εγγυήσεις, ενώ είχε συγχρόνως επισημάνει πως η Αυστρία έχει ήδη αποσαφηνίσει ότι εάν δοθούν εγγυήσεις σε μία χώρα, τότε πρέπει και όλες οι άλλες να έχουν την ίδια μεταχείριση.
Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει πως η συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας δεν αποτελεί «την κατάλληλη προσέγγιση», καθώς «δεν υπάρχει συναίνεση, όταν ένα κράτος καταφέρνει να αποσπάσει προνόμια», ενώ είχε τονίσει πως σε σχέση με τις εγγυήσεις θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για όλες τις χώρες.
Η ίδια είχε κάνει πρόταση συμβιβασμού, ήδη στις 18 Αυγούστου, σε επιστολή της προς τους ομολόγους της, της Ευρωζώνης, στην οποία πρότεινε ένα συνδυασμό, της βοήθειας προς τις τράπεζες, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κρατών προς την Ελλάδα, αναφέροντας πως οι χώρες των οποίων οι τράπεζες επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή βοήθεια δεν θα πρέπει να λάβουν εγγυήσεις για τη βοήθειά τους προς την Ελλάδα.
Αντίθετα, σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, οι χώρες, των οποίων οι τράπεζες έχουν εκτεθεί λιγότερο στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και η Αυστρία, θα πρέπει να λάβουν εγγυήσεις για τη βοήθειά τους προς τη χώρα.