Ισχυρό πλήγμα στην οικονομία
Βαρύ είναι το οικονομικό πλήγμα που αναμένεται να υποστεί η Θεσσαλονίκη από την ακύρωση της φετινής ΔΕΘ.
Οι απώλειες για την πραγματική οικονομία της Θεσσαλονίκης από τη ματαίωση της ΔΕΘ υπολογίζονται στην περιοχή των 40-50 εκατ. ευρώ και έρχονται σε μια περίοδο που η αγορά της πόλης στενάζει από την κρίση του κοροναϊού, σε συνέχεια του lockdown και της παρατεταμένης αναδουλειάς λόγω και της έλλειψης τουριστών.
Οι κλάδοι της φιλοξενίας και της εστίασης, που περίμεναν «πώς και πώς» την έκθεση για να πάρουν μία πρώτη ανάσα, είναι προφανώς τα πρώτα θύματα της ακύρωσης της φετινής διοργάνωσης. Άλλωστε, ειδικά τα τελευταία χρόνια, τα ξενοδοχεία της πόλης κατά τη διάρκεια του 10ημέρου της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου καταγράφουν πολύ υψηλές πληρότητες, αγγίζοντας συχνά ακόμα και το 100%, ενώ σημαντική θα είναι και η ζημιά για τα εμπορικά καταστήματα, που επίσης «ζωντανεύουν» κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
Ο Θεολόγος Ηλιού με την κάμερα του MEGA βρίσκεται στους χώρους της έκθεσης Θεσσαλονίκης η οποία όπως ανακοινώθηκε χθες δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος.
Μεταφέρει τι λέει ο κόσμος, και πώς αντιμετωπίζει αυτήν την απόφαση. Υπάρχει ένα «μούδιασμα» στους οικονομικούς παράγοντες και φορείς της πόλης αλλά και γενικότερα στη Θεσσαλονίκη, καθώς η ματαίωση της ΔΕΘ έχει να συμβεί από το 1940 όταν σταμάτησε λόγω του εμφυλίου και του Β΄Παγκόσμιου πολέμου.
Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ΔΕΘ εξετάζει να διενεργηθεί ένα πολιτικό και οικονομικό φόρουμ με περιορισμένη συμμετοχή.
Οι φόβοι για οικονομική κατάρρευση στη Θεσσαλονίκη είναι διάχυτοι. Οι ξενοδόχοι περίμεναν να αναπληρώσουν τα σπασμένα από το καλοκαίρι τον Σεπτέμβριο κατά την διάρκεια της ΔΕΘ, ενώ εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχει ούτε διψήφιο πληρότητα.
Μιλώντας στο MEGA ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζρικίδης αναφέρει ότι «είχαμε επεξεργαστεί τα πρωτοκολλά, έγιναν αυτά τα έξοδα, αλλά ήταν το καλύτερο χειρότερο σενάριο».
Ενδεικτικό είναι ότι τι πύλες της περσινής 84ης ΔΕΘ πέρασαν 263.737 επισκέπτες, ενώ συνολικά συμμετείχαν περισσότεροι από 1.600 εκθέτες.
Για πλήγμα μιλάει ο δήμαρχος της ΔΕΘ
Πλήγμα χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τη ματαίωση διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης, μετά την απόφαση της κυβέρνησης.
Ο κ. Ζέρβας καλεί την κυβέρνηση να σχεδιάσει εδώ και τώρα ενεργές πολιτικές στήριξης του επιχειρείν αλλά και αντισταθμιστικές πολιτικές ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία.
«Ακριβώς αυτή είναι η προσδοκία μας από τον Πρωθυπουργό εν όψει της έλευσής του στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο: ένα στρατηγικό σχέδιο που θα επουλώνει τις οικονομικές πληγές και ταυτόχρονα ένα πακέτο λύσεων για το πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών, που τείνει να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα», συμπληρώνσει.
Ζορπίδης: Να βρει τρόπο η κυβέρνηση να το ισοφαρίσει
Την ίδια στιγμή, την απογοήτευση του κλάδου των επαγγελματιών για τη ματαίωση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Μιχάλης Ζορπίδης «η ματαίωση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην Οικονομία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα, πλήγμα από το οποίο πολύ δύσκολα να συνέλθει η περιοχή μας. Από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι επιστήμονες το κρίνουν επιβεβλημένο θα πρέπει να το αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα, όπως άλλωστε και όλα τα περιοριστικά μέτρα», τονίζει ο κ. Ζορπίδης και καταλήγει:
«Ωστόσο, η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αρχής που λέει ότι όποιος θίγεται θα πρέπει να ενισχύεται, είναι υποχρεωμένη απέναντι στο Λαό της Θεσσαλονίκης και τους φορείς να βρει άλλους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να ισοφαρίσει το χτύπημα αυτό. Τέτοιοι τρόποι θα μπορούσε να είναι ένα χρηματοδοτημένο από ευρωπαϊκούς πόρους ειδικό πακέτο στήριξης προς την περιοχή μας, με κίνητρα και ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις αλλά και η επίσπευση της κατασκευής έργων υποδομής και η συμπλήρωση του σχεδιασμού τους με νέα. Είμαι βέβαιος ότι οι φορείς της πόλης θα μπορέσουν να συμβάλουν στο σχεδιασμό αυτού του πακέτου, εφόσον κληθούν από τον Πρωθυπουργό».