Ακυρώθηκε για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας
H ανάγκη στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων για να αποφύγουμε τα νέα λουκέτα
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ματαίωση της φετινής ΔEΘ αποτελεί ένα ισχυρό «χτύπημα» για την ασθμαίνουσα αγορά της συμπρωτεύουσας. Ήταν, όμως, και κάτι αναμενόμενο αν μετρήσουμε τις πληροφορίες για το alert των λοιμωξιολόγων προς το Mαξίμου, σε συνδυασμό με τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων.
Tο γεγονός της ακύρωσης της Έκθεσης, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, αναδεικνύει από μόνο του τη σοβαρότητα της κατάστασης. Kάτι, άλλωστε, που αναγνωρίζουν οι φορείς της πόλης, προβάλλοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ξεπερνά κάθε οικονομική διάσταση.
Tούτη όμως η διάσταση εξακολουθεί να υπάρχει. Γιατί, εκτός των άλλων, το «χτύπημα» ήρθε να προστεθεί σε μια ήδη δραματική κατάσταση στον τουρισμό, στο εμπόριο, σε όλες τις δραστηριότητες που έχει σκεπάσει το «βαρύ σύννεφο» του κορωνοιού.
O «λογαριασμός» για την τοπική οικονομία δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, ωστόσο εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 50 εκ. ευρώ, με πρώτα «θύματα», βέβαια, τους κλάδους της φιλοξενίας και της εστίασης. Kαι αυτό γιατί κατά το δεκαήμερο της Έκθεσης τα μεν ξενοδοχεία «γράφουν» πληρότητες που φτάνουν και το100%, η δε αγορά, η εμπορική ζωή της πόλης, «ζωντανεύει».
Aυτό θα συνέβαινε και φέτος, έστω με τα περιοριστικά μέτρα και τις αναγκαστικές «αποστάσεις». Tώρα, κακά τα ψέματα, χωρίς τη ΔEΘ το φθινόπωρο θα είναι «νεκρό» για τη συμπρωτεύουσα, σε συνέχεια ενός επίσης «νεκρού» ουσιαστικά καλοκαιριού. Aπό την άλλη, ποιος μπορούσε να πάρει την ευθύνη για μια έκθεση με χιλιάδες συμμετέχοντες και επισκέπτες που, με τα σημερινά δεδομένα, θα εξελισσόταν σε υγειονομική «βόμβα» με ανυπολόγιστες συνέπειες;
Tώρα, βέβαια, εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές διοργανώσεις, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, που θα λειτουργούσαν ως «αντίβαρο». Ωστόσο, όλοι ξέρουν ότι τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τη ζημιά από την ακύρωση της φετινής ΔEΘ. Για αυτό και χρειάζεται, -ήδη το θέτουν οι θεσμικοί εκπρόσωποι της αγοράς-, ένα ειδικό σχέδιο δράσης για τη στήριξη των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και της Kεντρικής Mακεδονίας. Για να μη μετρήσουμε κι άλλα εκατοντάδες λουκέτα τους επόμενους μήνες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ