Έρχεται η τρίτη φάση της επιστρεπτέα προκαταβολής με στόχο τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις περιοχές όπως το ιστορικό κέντρο της Αθήνας αλλά και σε νησιά.
Τα κριτήρια θα είναι ιδιαίτερα ήπια για τις επιχειρήσεις αυτές, που επλήγησαν πολύ λόγω της υποτονικής τουριστικής κίνησης από την πανδημία του κορωνοϊού.
Στο υπουργείο Οικονοµικών έχουν βάλει στο µικροσκόπιο τις εταιρείες, που δεν µπόρεσαν να χρηµατοδοτηθούν από τους δύο προηγούµενους κύκλους, µε στόχο τη διεύρυνση των κριτηρίων επιλογής και ένταξης όλων των µικρών και πολύ µικρών επιχειρήσεων.
Ήδη, έχουν καταλήξει στα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων και αµέσως µετά το ∆εκαπενταύγουστο θα δηµοσιευτεί η υπουργική απόφαση.
Οι πληρωµές θα γίνουν τον Σεπτέµβριο, ενώ το συνολικό κονδύλι των χαµηλότοκων κρατικών δανείων, τα οποία θα πιστώνονται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασµούς των δικαιούχων, χωρίς να µεσολαβεί το τραπεζικό σύστηµα, ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν τον τζίρο τους για τους µήνες Ιούνιο και Ιούλιο και, σύµφωνα µε παράγοντες του οικονοµικού επιτελείου, όσο µεγαλύτερη είναι η πτώση τζίρου, τόσο υψηλότερη θα είναι η κρατική ενίσχυση. Επίσης, σε αντίθεση µε τους δύο προηγούµενους κύκλους του προγράµµατος, θα µπορούν να χρηµατοδοτηθούν ατοµικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζοµένους και χωρίς ταµειακή µηχανή.
Η ανάγκη για τον τρίτο γύρο χρηµατοδότησης µέσω του µέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής υπαγορεύτηκε από την ίδια την αγορά (τις επιχειρήσεις), καθώς πρόκειται για το πλέον συµβατό «όπλο» ρευστότητας, το οποίο µειώνει τη γραφειοκρατία. Κυρίως, όµως, δεν περνάει µέσα από τις τράπεζες, µε συνέπεια τα κριτήρια χρηµατοδότησης να είναι πιο ήπια.
Στο επίκεντρο της στήριξης αναµένεται, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, να βρεθούν τα καταστήµατα εστίασης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, τα οποία έχουν υποστεί δραµατική καθίζηση τζίρου από την άρση της καραντίνας έως και σήµερα.
Οι έµποροι και οι επιχειρηµατίες του κλάδου της εστίασης στις πλέον δηµοφιλείς τουριστικές γειτονιές της πρωτεύουσας, όπως το Μοναστηράκι, η Πλάκα, το Θησείο και το Σύνταγµα, έχουν απευθυνθεί στο υπουργείο Οικονοµικών ζητώντας στήριξη, καθώς η πρωτεύουσα δεν έχει τουρίστες και οι Αθηναίοι για λόγους προστασίας, δεν επισκέπτονται το κέντρο, με αποτέλεσμα τα μαγαζιά να παλεύουν να επιβιώσουν.