Μοχλούς πίεσης ψάχνει η Γερμανία για να προχωρήσει η Ελλάδα στις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις. Γνώριμο στη γερμανική κυβέρνηση οι απειλές και κοιτάζει να αδράξει την πρώτη ευκαιρία που θα της δοθεί για να τις χρησιμοποιήσει.
Συνδετικός κρίκος για περεταίρω χρηματοδότηση της Ελλάδας αλλά και ύπαρξης προοπτικής γερμανικών επενδύσεων στη χώρα μας είναι οι μεταρρυθμίσεις όπως τονίζει σε επιστολή στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Ρέσλερ.
«Να εκπληρωθούν τάχιστα όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, για να μπορέσει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση από το πακέτο βοήθειας». Μόνο τότε, προσθέτει, θα αποτελέσει η «αναγκαία επενδυτική και αναπτυξιακή πρωτοβουλία κοινή επιτυχία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρέσλερ.
Παρόμοια δήλωση έκανε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική Βουλή. Στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής μάλιστα ο Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι η κατάσταση της Ελλάδας βρίσκεται «στην κόψη του ξυραφιού».
Οι προειδοποιήσεις από το Βερολίνο δείχνουν ότι και οι πρόσφατες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν επαρκούν, για να εξευμενίσουν τις χώρες-δανειστές της Ευρωζώνης.
Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι η Αθήνα θα αλλάξει το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και θα μεταβιβάσει τη συμμετοχή του Δημοσίου σε ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο, ο ολλανδός υπουργός οικονομικών Γ.Κ. ντε Γιάγκερ δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αλλά και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούντερλε προειδοποίησε ότι «όποιος δεν τηρεί τους κανόνες του παιχνιδιού, βγαίνει εν ανάγκη από το παιχνίδι».
Στην επιστολή του προς τον κ. Χρυσοχοΐδη ο αντικαγκελάριος γράφει ότι η πρόσφατη άτακτη αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα τον «ανησύχησε πολύ». Κατά τη γνώμη του, έτσι «τίθεται σε κίνδυνο η ανάκτηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας». Ο κ. Ρέσλερ σχεδιάζει να μεταβεί στην Ελλάδα στις αρχές Οκτωβρίου με μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών με στόχο την προώθηση γερμανικών επενδύσεων στη μεσογειακή αυτή χώρα. Ωστόσο, χρόνια τώρα, οι γερμανικές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται για έλλειψη επενδυτικής και νομικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Όπως λένε, λείπει από εκεί μια τράπεζα στήριξης των επενδύσεων, που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ευνοϊκά τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα θεωρούν τις δικαστικές διαδικασίες χρονοβόρες και την έκβασή τους εντελώς απρόβλεπτη.