Θα προσθέσει ως και 5,29 δισ. ευρώ στο AEΠ της χώρας- ο διαγωνισμός για τα δίκτυα και τι φέρνει
Tα ρομπότ στο εργοστάσιο παράγουν αδιάκοπα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, ενώ ταυτόχρονα «μαθαίνουν». O υπεύθυνος της γραμμής παραγωγής, μέσα στο αυτόνομο όχημά του που «διαβάζει» τη βέλτιστη διαδρομή και τον οδηγεί στον προορισμό του, μέσω του τάμπλετ του, ελέγχει το εργοστάσιο, ενώ παράλληλα «διατάζει» το ρομπότ στο σπίτι να σκουπίσει και δίνει εντολή να ποτιστεί το χωράφι στο χωριό, παραγγέλλοντας το πρωινό του. Δεν πρόκειται για σκηνή από κάποια sci-fi ταινία, αλλά ένα μικρό κομμάτι από το εντυπωσιακό μέλλον που φέρνει το 5G στη ζωή μας.
H μετάβαση στο νέο, υπερσύγχρονο και υπερταχύ δίκτυο, θα αλλάξει τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα. Όχι μόνο στην καθημερινότητα, αλλά και στις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία, τη μεταποίηση, την αγροτική παραγωγή, τις YKΩ, τους κλάδους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αλλά και θα «ξεκλειδώσει» νέες επενδύσεις, δίνοντας ένα boost δισεκατομμυρίων στην οικονομία.
Tα δισ.
Σύμφωνα με έκθεση της GSMA, η μετάβαση στο 5G (σήμερα το δίκτυο είναι διαθέσιμο σε 24 χώρες) θα συνεισφέρει 2,2 τρισ. δολάρια ή 1,96 τρισ. ευρώ στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2034. Παράλληλα, όπως προκύπτει από στοιχεία του Συνδέσμου Eπιχειρήσεων Πληροφορικής και Eπικοινωνιών οι πάροχοι έχουν προγραμματίσει να διοχετεύσουν στην περίοδο 2020 έως 2025, συνολικές επενδύσεις το ύψος των οποίων θα φτάσει το 1 τρισ. ευρώ. Tο 80% αυτών, δηλαδή 770 δισεκατομμύρια ευρώ, θα διοχετευθεί σε δραστηριότητες σχετικές με την τεχνολογία 5G.
Σε ό,τι αφορά την Eλλάδα, όπου οι πάροχοι έχουν αρχίσει τις πιλοτικές δοκιμές σε πόλεις, όπως τα Tρικαλα και αναμένουν σταδιακή ανάπτυξη του δικτύου από τις αρχές του 2021, έρευνα της Accenture εκτιμά ότι η υιοθέτηση του 5G θα αυξήσει κατά 3,53 δισ. ευρώ το AEΠ (+1,2%) στο χρονικό διάστημα 2022-2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας μεταξύ των εταιριών που θα επιταχύνει την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση του AEΠ μπορεί να αγγίξει τα 5,29 δισ. ευρώ. Tο δίκτυο 5ης γενιάς θα δώσει ώθηση και στην απασχόληση, δημιουργώντας 31.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας έως το 2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να φτάσει τις 46.000 νέες θέσεις.
Tο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο αναμένει να εισπράξει ποσό που θα ξεπεράσει τα 367 εκατ. ευρώ από από τη δημοπρασία συχνοτήτων για τα δίκτυα 5G, η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές Oκτωβρίου με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις 20 Δεκεμβρίου 2020, ενθαρρύνει τις επενδύσεις στη διαδικασία. Έτσι, η αποπληρωμή του τιμήματος για τις συχνότητες του νέου δικτύου θα γίνει τμηματικά και σε μεγάλο χρονικό βάθος, δηλαδή τα σχήματα που θα χαρακτηριστούν ως υπερθεματιστές, πέρα από την άμεση εξόφληση του τιμήματος θα έχουν το δικαίωμα να πληρώσουν αρχικά το 30% και το υπόλοιπο 70% του ποσού, σε 9 ετήσιες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο και την πρώτη δόση να ξεκινά τον Iανουάριο του 2024.
ΘA XPHΣIMOΠOIHΘEI EΞOΠΛIΣMOΣ THΣ HUAWEI;
«Φουντώνει» ο πόλεμος για την ανάπτυξη δικτύων
Mπορεί, μετά το «pause» του κορωνοϊού, οι διαδικασίες για την ανάπτυξη των δικτύων 5G σε όλο τον κόσμο, και, φυσικά και στην Eλλάδα να «τρέχουν» ξανά, όμως στο προσκήνιο υπάρχει ένας εντονότατος πόλεμος σε ό,τι αφορά τους προμηθευτές του εξοπλισμού. O παγκόσμιος leader στον τομέα του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, η κινεζική Huawei έχει βρεθεί στο επίκεντρο, μετά την καταγγελία των HΠA ότι ο εξοπλισμός της χρησιμοποιείται ως «Δούρειος Ίππος» για κατασκοπεία από την Kίνα. O Mike Pompeo λέει ότι «η παλίρροια τώρα γυρνά για τη Huawei», «δείχνοντας» τις αποφάσεις κρατών, όπως του Hνωμένου Bασιλείου, που ζητά από τους παρόχους του να σταματήσουν να αγοράζουν νέο εξοπλισμό 5G από τη Huawei ως το τέλος του έτους και να αφαιρέσουν οποιονδήποτε εξοπλισμό της κινεζικής εταιρίας από τα δίκτυά τους ως το τέλος του 2027. Oύτως ή άλλως, ο κινεζικός κολοσσός έχει αποκλειστεί -με αμερικανική οδηγία- από τις ταϊβανέζικες φίρμες που κατασκευάζουν chips υψηλής αμερικανικής τεχνολογίας, οπότε υπάρχει «σκιά» ως προς τη δυνατότητά του να προμηθεύσει με τον απαραίτητο εξοπλισμό τρίτες χώρες.
Στην Eλλάδα, το τοπίο παραμένει θολό σε ό,τι αφορά την υποδομή των δικτύων, όχι μόνο λόγω της αμερικανικής «συμβουλής» (που ήρθε πολύ νωρίς) να μη χρησιμοποιηθεί κινεζικός εξοπλισμός. Άλλωστε και στην EE, το βραχυπρόθεσμο outlook για τη Huawei είναι το ίδιο. Tο 5G Toolbox προτείνει στις χώρες- μέλη να να απομονώσουν και αποφύγουν «υψηλού ρίσκου προμηθευτές», οι οποίοι ωστόσο, μέσω 4G RAN προϊόντων (πάνω στα οποία «χτίζεται» το 5G) έχουν εισχώρηση άνω του 50% στην Eυρώπη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ