Μετά την «κραυγή αγωνίας» της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τις ανησυχίες της για την παγκόσμια οικονομία, οι υπουργοί Οικονομικών και επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των κυριότερων βιομηχανικών χωρών δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την ισχνή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Λαγκάρντ παρέστη στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) στην οποία μετείχαν οι διαμορφωτές της οικονομικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ευρωζώνης, στην οποία συζητήθηκαν επίσης η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Μελανό σημείο η παραίτηση Σταρκ
Η έναρξη της συνόδου των αξιωματούχων της G7 επισκιάστηκε όμως από την ανακοίνωση χθες ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ παραιτήθηκε σχεδόν τρία χρόνια πριν από την λήξη της θητείας του. Ο Σταρκ, παραιτήθηκε λόγω της διαφωνίας του με την παρέμβαση της Τράπεζας στην αγορά ομολόγων και την αγορά χρέους της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Οι υπουργοί της G7 δεσμεύτηκαν να κάνουν σθεναρές προσπάθειες για να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη.
Οι συνομιλίες στην Μασσαλία συνεχίζονται σήμερα με τη συμμετοχή αξιωματούχων και από τη Ρωσία, εν μέσω των φόβων περί νέας ύφεσης μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα το δεύτερο τρίμηνο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στη Γαλλία και σε άλλες σημαντικές οικονομίες.
Η Λαγκάρντ καλωσόρισε την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την Πέμπτη για την τόνωση της αγοράς εργασίας, που συμπεριλαμβάνεται σε ένα πακέτο μέτρων αξίας περίπου 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάλεσε και άλλες χώρες να «δράσουν τώρα–και να δράσουν τολμηρά–για να οδηγήσουν με ασφάλεια τις οικονομίες τους διαμέσου αυτής της επικίνδυνης νέας φάσης της ανάκαμψης».
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τιμ Γκάιτνερ κάλεσε τα πλούσια κράτη-μέλη της ευρωζώνης να παράσχουν «ξεκάθαρη» οικονομική στήριξη στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους. «Είναι πλήρως εντός των δυνατοτήτων των ισχυρότερων μελών της ευρωζώνης να απορροφήσουν αυτά τα κόστη», είπε στην τηλεόραση του οικονομικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, κάνοντας ένα σχόλιο που έμοιαζε να απευθύνεται στη Γερμανία.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «αντιλαμβάνονται πλήρως τη βαρύτητα της κατάστασης», είπε ακόμα.
Η Γερμανία αποκλείει να πάρει νέα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, με το επιχείρημα ότι η απάντηση στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν μπορεί να είναι η έκδοση περισσότερου χρέους.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν είπε από την πλευρά του ότι «τείνει να αναζητεί τι ταιριάζει καλύτερα σε κάθε κατάσταση».
Σήμερα οι υπουργοί αναμενόταν να συζητήσουν με το ρώσο ομόλογό τους για την οικονομική βοήθεια στις χώρες όπου σημειώθηκε η «αραβική άνοιξη»–την Αίγυπτο, την Τυνησία και Μαρόκο καθώς και στη Λιβύη, η μεταβατική κυβέρνηση της οποίας προσκλήθηκε να συμμετάσχει στη σύνοδο με καθεστώς παρατηρητή.