Τι θα γίνει με τη μείωση προκαταβολής φόρου
Τα επόμενα βήματα σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2021 έχοντας ως κύριο δεδομένο την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες που έχει φέρει στην χώρα η δύσκολη κατάσταση για όλους.
Στο οικονομικό επιτελείο αυτές τις ημέρες προσπαθούν να επικαιροποιήσουν τις εκτιμήσεις για τη ζημιά της πανδημίας, ενώ την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι αν η υγειονομική κρίση παραταθεί μέσα στους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς, τα περιθώρια για μόνιμου χαρακτήρα ελαφρύνσεις θα περιοριστούν.
Ωστόσο, υπάρχει πάντα και η διέξοδος για παρεμβάσεις προσωρινού χαρακτήρα, όπως η μείωση των συντελεστών προκαταβολής φόρου. Σημειωτέον ότι η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% έγινε στη διάρκεια του τελευταίου Μνημονίου και προκαλούσε αντιδράσεις πριν καν ξεσπάσει η πανδημία.
Όπως αναφέρει το iefimerida.gr και ταμειακά και δημοσιονομικά, το υπουργείο Οικονομικών είχε κάθε λόγο να ανακουφίσει τώρα αυτές τις επιχειρήσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να επιστρέψει αυτά τα ποσά- περίπου 1,5 δισ ευρώ εν προκειμένω- με την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2021 σε όσες επιχειρήσεις θα είχαν μείνει ζωντανές. Τα πράγματα είναι, όμως, διαφορετικά, όταν η συζήτηση πάει στην προκαταβολή φόρου του 2021.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην παράταση των μειωμένων κατά 40% ενοικίων και τον Σεπτέμβριο. Η μείωση αφορά τους πέντε κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από την πανδημία και συγκεκριμένα την εστίαση, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Ταυτόχρονα αναμένεται να θεσμοθετηθεί για όλη την περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου η μείωση ενοικίων έπειτα από συμφωνία ιδιοκτήτη – ενοικιαστή, η οποία θα συνοδευθεί με αποζημίωση του ιδιοκτήτη από το κράτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κάλυψη από το κράτος θα είναι της τάξεως του 30% των απωλειών που θα έχει κάθε ιδιοκτήτης. Το ποσό θα συμψηφίζεται με φόρους όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ ή ο φόρος εισοδήματος.