Στα 37,5 δισ. ευρώ διαμορφώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους μετά και την άντληση 2,5 δισ, ευρώ από το δεκαετές ομόλογο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα «σήμερα να έχουμε περίπου το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων που είχαμε στην αρχή της υγειονομικής κρίσης».
Όπως είπε «χθες έγινε μια εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση δεκαετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει γίνει ποτέ έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας ομολόγου – δεκαετίας, πενταετίας, τριετίας. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα την υγειονομική κρίση αλλά και στο σχέδιο που ξετυλίγει για να πετύχει υψηλή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη» .
Η παροδική μείωση φόρων όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, η εκροή πόρων για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις -μεταξύ των οποίων και τα αναδρομικά συνταξιούχων για τις κύριες συντάξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- και η αντιμετώπιση των αναγκών για τις Ένοπλες Δυνάμεις «έτσι ώστε να θωρακίσουμε τη χώρα» είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους κινείται η κυβέρνηση ως προς τη διάθεση και αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων.
Αναφερόμενος στην κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι έχει πολλούς “αγνώστους” μεταξύ των οποίων, το ύψος της ύφεσης (για το οποίο αναμένονται ανακοινώσεις σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ για το β΄ τρίμηνο του 2020) και η ένταση και έκταση της υγειονομικής κρίσης.
Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του στόχου που είχε θέσει τον Απρίλιο για μείωση του ΑΕΠ κατά 8% φέτος (δυσμενές σενάριο), ανάλογα με τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Όπως είπε πως “θα δούμε τα στοιχεία και ανάλογα θα εξετάσουμε αν θα πρέπει να επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία του Απριλίου” για την ύφεση στο σύνολο του 2020.